Nova vest
Fudbal

Petak, 21.11.2008.

14:26

Poledica: "Opasan presedan"

Bivši igrač Čukaričkog Mirko Poledica smatra da je FSS napravio opasan presedan kada je dozvolio Čukaričkom da nastavi takmičenje u JSL.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Fudbalski savez Srbije je dozvolio da klub na privremeni račun igrača deponuje sredstva koja duguje i nastavi takmičenje u nacionalnom prvenstvu, a Poledica je na konferenciji za novinare u Međunarodnom pres centru Tanjuga ocenio da to može da bude veoma opasan presedan za domaći fudbal, jer se principejlno kosi sa propisima FIFA i UEFA.

U razgovoru sa novinarima 30-godišnji sportista je podsetio da je on već dobio spor pred Arbitražnom komisijom FSS i da je Čukarički priznao legitimitet tog organa tako što je isplatio manji deo obaveze, kao i da taj klub igra zvanične utakmice iako je, zbog tog slučaja suspendovan još pre sedam meseci.

Klub sa Banovog Brda pokrenuo je nedavno, kako je rekao njegov advokat Vladimir Bojović, spor protiv Poledice pred Drugim opštinskim sudom, koji prema Statutu FSS nije nadležan.

"Odlukom Odbora za hitna pitanja FSS je omogućio Čukaričkom da nastavi takmičenje iako taj klub nije ispoštovao odluku Arbitražne komisije. To može da predstavlja opasan presedan po naš fudbal, zato što je FSS odlukom o deponovanju sredstava na privremeni račun organizacije omogućio Čukaričkom da nastavi proces pred gradjanskim sudom, što je u potpunoj susprotnosti sa stavovima FIFA i UEFA", kazao je Bojović.

On smatra da se na taj način otvara prostor svakome ko je nezadovoljan odlukom fudbalskih organa da pravdu traži pred gradjanskim sudovima, "čime će odluke FSS izgubiti svaki smisao".

"Odbor za hitna pitanja, takođe, nije nadležan. Odluku tog tela možemo da tumačimo samo kao način da se prolongiraju i izbegnu obaveze dok Drugi opštinski sud ne donese presudu. Mi ne priznanjemo tu odluku, za nas je spor završen pre 10 meseci i tražićemo da se presuda sprovede u delo", smatra Bojović.

Poledica je rekao i da će protiv odluke Odbora za hitne pitanja podneti prigovor UEFA, koja se, kako je istakao, najrigoroznijim merama bori protiv uplitanja gradjanskih sudova u nadležnosti nacionalnih fudbalskih organizacija.

On je izjavio da je FSS poslednjih dana pokrenuo kampanju protiv njega i da je on na meti zbog najave da će organizovati Sindikat fudbalera.

"Zbog ovakvih situacija fudbal više neću igrati. Zato želim da promenim nešto i radim na stvaranju Sindikata. Dobio sam podršku igrača i javnosti i verujem da ćemo njegovim formiranjem mnoge stvari pokrenuti u pozitivnom smeru" istakao je Poledica.

On je najavio da će se osnivačka Skupština Sindikata održati polovinom decembra i da je već više od 60 fudbalera najavilo da će mu pristupiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve