Nova vest
Fudbal

Sreda, 19.11.2008.

12:03

SP2010: Novi Zeland u baražu

Novi Zeland poražen je od Fidžija sa 2:0 u poslednjem meču okeanijske zone kvalifikacija za SP 2010, ali su ’kiviji’ ipak obezbedili plasman u baraž.

Izvor: B92, Reuters

Autor:B92, Reuters

Default images

Oba gola postigao je centarfor Roj Krišna u drugom poluvremenu. To je bio prvi poraz Novog Zelanda u šest mečeva finalne runde kvalifikacija u Okeaniji. Novi Zeland će u sledećoj rundi kvalifikacija igrati sa petoplasiranim timom iz azijske konfederacije, a pobednik tog susreta će biti učesnik Svetskog Prvenstva u Južnoj Africi.

Posle dve runde kvalifikacija, Novi Zeland, Fidži, Vanuatu i Nova Kaledonija su se borili za jedno slobodno mesto u kvalifikacijama do koga su ’kiviji’ došli ostvarivši pet pobeda u prvih pet susreta.

Finalni meč grupe igrao se pred prepunim ’Čerčil Parkom’ u Lautoki, iako je prvobitno trebalo da se igra u Oklendu pre godinu dana, ali je odložen kada je vlada Novog Zelanda zabranila ulazak igraču Fidžija.

Novi Zeland primenjuje političke sankcije protiv Fidžija još od decembra 2006. i državnog udara na Fiždiju i od tada zabranjuje ulazak predstavnicima vojske Fidžija ili njihovim porodicama. Golman Fidžija Simione Tamanisau , kome je ulazak bio zabranjen 2007, bio je rođak vojnog oficira sa Fidžija.

Meč je prvobitno pomeren da se igra na neutralnom terenu, u Apiji na Samoi, ali je ipak održan na Fidžiju.

Iako više nije bio u prilici da se kvalifikuje, Fidži je oduševio domaće navijače pobedom nad Novim Zelandom, koji je od 59. minuta igrao sa deset igrača nakon isključenja golmana Glena Mosa. Mos je zaradio crveni karton pošto se pobunio protiv jedne odluke sudije Lensija Freda iz Vanuatua.

Krišna je iskoristio priliku i postigao prvi gol za Fidži samo četiri minuta nakon Mosovg isključenja. Iskoristio je dodavanje Pite Bolaitoga, predriblao poslednjeg igrača odbrane i poslao loptu pored Džejkoba Spunlija koji je zamenio Mosa na golu Novog Zelanda.

Krišna, koji igra za Vajtakere Siti sa Novog Zelanda, postavio je konačan rezultat svojim drugim golom u 89. minutu.

Novi Zeland 6 5 0 1 14 5 15
Nova Kaledonija 6 2 2 2 12 10 8
Fidži 6 2 1 3 8 11 7
Vanuatu 6 1 1 4 5 13 4

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve