Nova vest
Fudbal

Sreda, 29.10.2008.

16:59

Na EP 2016. 24 učesnika?

Predsednik Evropske fudbalske unije Mišel Platini rekao je da postoje planovi da se poveća broj učesnika na Evropskom prvenstvu sa 16 na 24.

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Default images

Italijanski list Republika naveo je da će taj turnir 2016. godine zajedno organizovati Italija i Francuska. Predsednik UEFA veruje da bi povećanje broja učesnika na Evropskom prvenstvu doprineti boljoj situaciji na celom kontinentu, ali i da će, tako, slabije reprezentacije imati veće šanse da se kvalifikuju na turnir.

"Kada su, na kongresu UEFA u Dizeldorfu 2007. nekoliko Fudbalskih saveza dali ideju da se poveća broj učesnika na Evropskom prvenstvu sa 16 na 24, bio sam skeptičan. Međutim, ovogodišnji turnir u Austriji i Švajcarskoj me je uverio da je to dobra ideja", rekao je Platini u izjavi za sajt UEFA.

Platini je rekao da je na Evropskom prvenstvu u Austriji i Švajcarskoj osetio strast navijača prema reprezentacijama, zbog čega su ljubitelji fudbala pravili sjajnu atmosferu na stadionu, i da je za njega, jedina ispravna odluka da se broj učesnika poveća, kako bi više navijača pratilo utakmice.

"Takođe, mislim da bi turnir bio uzbudljiviji ako bi se uveo 'nokaut sistem' za osminu finala, čime bi povećali važnost svakog meča u grupi, a najboljim trećeplasiranim ekipama iz grupe bude omogućeno dalje takmičenje", rekao je.

Italijanski list Republika naveo je da bi Evropsko prvenstvo 2016. godine trebalo da organizuju Italija i Španija. Plan je da se utakmice igraju na pet stadiona u svakoj zemlji, a da se finale održi u Madridu ili Rimu.

Jedini problem bili bi stadioni u Italiji. Italija je izgubila trku za organizaciju Evropskog prvenstva 2012. godine zbog lošeg kvaliteta stadiona. Problem bi mogao da predstavlja i porast nasilja i huliganizma u toj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve