Nova vest
Fudbal

Sreda, 29.10.2008.

14:24

Petković: "Veoma smo tužni"

Svetska fudbalska organizacija nije dozvolila da se 18.11. u Banjaluci odigra meč između selekcije RS i mladog tima Srbije.

Izvor: ČŽ

Autor: ČŽ

Default images

Fudbalski savez Republike Srpske obeležava 100 godina postojanja fudbala i tim povodom su želeli da organizuju prijateljske mečeve. "Imali smo nameru odigramo nekolilo revijalnih utakmica koje bi imale humanitarni karakter. Planirani su mečevi sa mladom selekcijom Srbije, sa odgovarajućom reprezentacijom Makedonije i jednom od regija Italije i Španije", rekao je gensek FSRS Rodoljub Petković.

"Meč između A selekcije republike Srpske i mlade reprezentacije Srbije bio je dogovoren za 18. novembar. Mi smo učinili sve u okvirima propisa predviđenih statutom fudbalskog saveza RS, BiH, Evropske i Svetske fudbalske organizacije. Međutim, nismo dobili saglasnost od FIFA, iako je Izvršni odbor FS BiH dao jednoglasnu podršku tom projektu".

Petković ističe da su čelnici saveza Srpske u nekoliko navrata pokušavali da dobiju dozvolu od zvaničnih organizacija.

"Mi smo se u tri navrata obraćali FIFA. Na prvi dopis došao je odgovor da se ne može dati saglasnost zbog toga što nas savez nije član te organizacije, niti provizorni član UEFA. Posle toga smo mi ponovo poslali jedno obrazloženo pismo, a kao treće poslali smo odluku sa sednice Izvršnog odbora FS BiH gde je jednoglasno data saglasnost za ove predviđene i sve ostale utakmice koje bi se igrale na prostoru Bosne i Hercegovine. Mi smo u utorak oko 17 časova obavešteni da je stigao akt sa potpisom zamenika generalnog sekretara FIFA u kom se na gotovo indemtičan način kao u prvom dopisu objašnjava da ne možemo dobiti sagasnost jer nismo članica zvaničnih fudbalskih organizacija. To je za nas iznenađenje, veoma smo neraspoloženi, naročito zbog činjenice što imamo drugačiji status u odnosu na neke članice nacionalnih asocijacija, koje imaju isti položaj kao mi. Kanarska Ostrva, Katalonija, Baskija, Andaluzija i Korzika su do sada odigravale prijateljske mečeve bez ikakvih prepreka. Čak je i Srbija, odnosno Srbija i Crna Gora, a pre toga Jugoslavija igrala sa nekim od tih selekcija i mi smatramo da smo mogli dobiti saglasnost. Sada je kako jeste, mi moramo poštovati odluke zvanične organizacije, ali ćemo u narednom periodu nastojati da iskoristimo kontakte u FIFA i UEFA i pojasnimo naše stavove i da putem organa FS BiH omogućimo odigravanje takvih mečeva".

Nameće se mogućnost da je odluka FIFA političke prirode.

"To je veoma osetljivo pitanje, a ja kao fudbalski radnik neću da se upuštam u to i ne želim da verujem da postoje takvi razlozi. U delu federalnih medija se pojavljuju takve konotacije. U Dnevnom Avazu se pojavila nezvanična informacija da je trenutna politička situacija uticala na takvu odluku. Ja ne mogu to da komentarišem. Za nas je važno da je izvršni odbor FS Bosne i Hercegovine jednoglasno odobrio organizaciju meča. Napomenuću da smo mi kao reprezenzacija već nastupali u nekoliko navrata u inostranstvu. Pre nekoliko godina igrali smo sa mladim timom Bajerna, sa ekipom Švajfurta 05, koja je u tom momentu bila drugoligaš. Nije bilo nikakvih problema. Želeli smo da odigramo prijateljske utakmice i pokažemo da se fudbal ovde razvija na jedan kvalitetan način. Dokaz za to je da je amaterska reprezentacija BiH, koju je predstavljala selekcija iz RS u Nišu osvojila prvo mesto u svojoj kvalifikacionoj grupi, plasirala se na EP regija, među osam najboljih amaterskoh selekcija. Nadam se da ćemo tamo dokazati Evropi da se i kod nas igra dobar fudbal. To je jedan od razloga zbog kojih smo hteli da organizujemo sve ovo. Nismo u ovom momentu naišli na razumevanje, ali se nadamo da ćemo u narednom periodu imati više sreće", rekao je Petković.

Fudbalski savez Republike Srpske osnovan je septembra 1992. godine. Fudbalski savez Republike Srpske i Fudbalski savez Bosne i Hercegovine su 23. maja 2002. godine osnovali zajdnički Fudbalski savez Bosne i Hercegovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve