Nova vest
Fudbal

Sreda, 15.10.2008.

19:57

Mladi na prvenstvu Evrope!

Mladi fudbaleri Srbije plasirali su se na šampionat Evrope 2009. godine u Švedskoj.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Tim Slobodana Krčmarevića je posle pobede nad Danskom u Olborgu od 1:0, slavio i u Beogradu istim rezultatom, i tako se sa ukupnih 2:0 plasirao na završni turnir. Strelac jedinog gola za Srbiju u revanšu bio je Milinković u 73. minutu. Naš mladi tim se tako četvrti put za redom plasirao u završnicu kontinentalnog šampionata. Na prethodna tri prvenstva Srbija je zabeležila dva druga i jedno treće mesto.

Plasman na šampionat pored domaćina Švedske već su obezbedili Finska, Belorusija, Engleska i Španija, dok će poslednja dva učesnika biti poznata posle revanš mečeva u kojima igraju Nemačka – Francuska i Italija – Izrael.

Iako je u revanšu u Beogradu srpski tim bio znatno oslabljen, to se na terenu nije osetilo. Danci su tokom svih 90 minuta bili u podređenom položaju, i na kraju su srećno izvukli minimalan poraz.

Posao naših mladih fudbalera znatno je olakšan u 40. minutu kada je golman Danske Kaspre Šmajhel posle igranja rukom van kaznenog prostora zaradio isključenje.

Meč je počeo mirno, i naš tim je prvu šansu imao tek u 25. minutu. Tadić se posle gužve u šesnaestercu našao u odličnoj poziciji, ali je Šmajhel dobro intervenisao. Sedam minuta kasnije posle odlične kombinacije Tadića i Matića, fudbaler Košica je šutirao iskosa sa leve strane, ali je Šmajhel ponovo uspešniji.

Srbija je i u nastavku prvog dela nastavila sa dominacijom. Naši mladi fudbaleri dosta su bolje igrali, a Danci su se povukli i svoje šanse tražili iz kontri i polukontri.

U 37. minutu posle kornera sa desne strane Pejčinović je imao dva pokušaja. Prvo je njegov udarac glavom jedan defanzivac Danske izbacio sa gol linije, a potom se lopta ponovo odbila do Radovog fudbalera koji je ovoga puta nogom šutirao, ali bez rezultata.

Kulminacija naše dominacije u prvih 45 minuta nije bilo vođstvo, već isključenje golmana Danske. Veljović u 39. minutu iznenada dobija sjajnu šansu, istrčava sam ispred Šmajhela, golman Danske u pokušaju da spreči našeg napadača igrao je rukom van kaznenog prostora, pa je Srbija u narednih 50 minuta imala igrača više.

U 44. minutu matić posle odličnog dupliog pasa dolazi u priliku, ali je bio okružen dvojicom danaca i nije uspeo da uputi udarac koji bi ugrozio rezervnog golmana Danske Hajncea.

U poslednjim trenucima prvog dela i Veljović se našao u još jednoj dobroj situaciji u kaznenom prostoru, ali je šutirao visoko preko gola, i na poluvremenu je ostalo 0:0.

Drugi deo, slično kao i prvi, počinje mirno, ali posle 15 minuta Srbija ponovo počinje sa prilikama. Pre te ofanzive naše ekipe u 60. minutu Nilsen je opasno zapretio. Prošao je po levoj strani i šutirao pored gola iz dosta teške pozicije. Bila je to prva ozbiljnija akcija Danaca na meču.

U 64. minutu pokušao je veljović glavom posle centaršuta Tadića sa desne strane. Lopta je posle udarca naše devetke otišla preko gola. Dva minuta kasnije Matić je povukao kontru odložio na desnu stranu za Tadića, a ovaj je prvo zalomio u sredinu, a potom i lepo šutirao u dalji ugao. Ipak, krilo Vojvodine nije imalo sreće pošto se lopta od stative odbila u polje.

U 73. minutu napokon je slomljen otpor Danaca. Bila je to sjajna akcija. Fejsa je dijagonalom pronašao tadića na levoj strani, ovaj je sjajnim potezom 'na prvu' pronašao samog Milinkovića koji je u situaciji jedan na jedan savladao golmana Danske za 1:0.

Već u sledećem napadu milinković je posle dugog protiska ponovo pokušao, ovoga puta u golmana. U tim trenucima naša ekipa potpuno je dominirala na terenu, i Danci nikako nisu uspevali da pređu na našu polovinu terena.

Do kraja utakmice Srbija je lako mogla da postigne još dva ili tri pogotka pošto su se i Danci otvorili, ali je na kraju ostalo sasvim dovoljnih 1:0.

Srbija: Brkić, Pejčinović, Tomović, Jovanović, Gulan, Fejsa, Smiljanić, Matić, Milinković, Tadić, Veljović.
Danska: Šmajhel, Jakobsen, Jorgensen, Trest, Lumb, Hristansen, Jensing, Jensen, Šone, Lange, Pedersen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve