Poljaci ne pristaju na ultimatum

Vlada Poljske neće promeniti odluku o smeni rukovodstva nacionalnog saveza.

Izvor: B92, Tanjug Evropa, Poljska, Ukrajina
Podeli

Poljaci neće o smeni funkcionera ni sa kim razgovarati sve dok Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) ne povuče ultimatum, izjavio je u nedelju ministar spoljnih poslova Gržergož Šćetina. "Očigledno se radi o ratu nerava, ali mi nećemo popustiti pod ucenama. Mislim da FIFA koristi taktiku zastrašivanja", rekao je Šćetina.

FIFA je Vladi Poljske dala rok do ponedeljka u podne da povuče svoju odluku o raspuštanju nacionalne fudbalske federacije i postavljanju prinudnog upravnika. U protivnom će gotovo sigurno uslediti suspenzija federacije, a Poljska će izgubiti i organizaciju prvenstva Evrope 2012. godine.

Slično je reagovao i premijer Poljske Donald Tusk, koji je za list Fakt izjavio da Vlada neće popustiti.

"Vlada Poljske neće popustiti pred ucenama, čak i ukoliko one dolaze od velikih međunarodnih organizacija. Očistiću poljski fudbal od korupcije i prljavštine koja se u njemu nakupila koliko god to koštalo", rekao je Tusk.

Predstavnik za štampu FIFA u nedelju je potvrdio da se ništa nije promenilo i da Poljska i dalje ima rok do ponedeljka u podne da vrati legitimno izabrano rukovodstvo nacionalne federacije.

Da Poljaci moraju da se povinuju odluci FIFA, potvrdio je i Vilijam Galjard, specijalni savetnik za odnose sa medijima predsednika UEFA Mišela Platinija.

"Tu se radi o kršenju osnovnih načela našeg sporta. Ne možemo dozvoliti da vlade po svojoj volji na čelo federacija postavljaju političare umesto legalno izabranih funkcionera. FIFA tu ima odlučujuću reč, ali mi ćemo je u potpunosti sledeti", rekao je Galjard.