Nova vest
Fudbal

Petak, 29.08.2008.

13:33

Kup UEFA: Ajaks - Borac!

Fudbaleri Borca iz Čačka sastaće se sa amsterdamskim Ajaksom, u prvom kolu Kupa UEFA.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Četvorostruki prvak Evrope biće domaćin prvog meča, 18. septembra, dok će u revanšu Čačani biti domaćini na stadionu, koji će naknadno biti određen. Žrebom je ispunjena želja predstavnika čačanskog superligaša, koji su posle prolaska kroz kvalifikacije poželeli ekipu koja može da privuče 40-50 hiljada gledalaca.

Borac je do prvog kola Kupa UEFA i prilike da se bori za mesto u grupnoj fazi došao pobedama nad Dačijom iz Kišinjeva i Lokomotivom iz Sofije.

Ajaks je mesto u Kupu UEFA rezervisao kroz holandsku ligu, a u plej ofu za mesto u kvalifikacijama za Ligu šampiona ispao je od Tventea.

Prošle sezone amsterdamski tim ispao je u prvom kolu Kupa UEFA od zagrebačkog Dinama.

Klub sa svetlom tradicijom redefinisao je fudbal početkom sedamdesetih. Sa tri vezane titule prvaka Evrope (1971-1973) oni su ostatku sveta doneli totalni fudbal, potpuno novo shvatanje igre koje je uticalo na razvoj sporta u kasnijim decenijama.

Do prvog trofeja predvodio ih je Johan Krojf, a pehar je kao kapiten podigao Velibor Vasović, jedini Srbin uz Stevana Stojanovića koji je imao tu čast u 53 izdanja elitnog takmičenja. Treću titulu prvaka Evrope Ajaks je osvojio na beogradskoj Marakani pre 35 godina pobedom nad juventusom.

Posle decenije krize, Holanđani su se u vrh evropskog fudbala vratili 1987. godine, kada su osvojili Kup pobednika kupova, predvođeni Markom van Bastenom. Nova generacija Ajaksovih juniora početkom devedesetih donela je tom klubu titulu prvaka Evrope 1995. godine i finale lige šampiona godinu dana kasnije, ali odlazak većine članova tima nikada nije nadoknađen, a priča o superiornoj amsterdamskoj školi fudbala sada je definitivno stvar prošlosti.

Ipak, Ajaks je bez sumnje jedan od deset najvećih klubova na kontinentu, i njegov dolazak u Srbiju svakako će predstavljati pravi spektakl.

Pročitajte reakciju na žreb iz čačanskog kluba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

170 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve