Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 14.08.2008.

01:56

Zvezda, Voša i Borac na ispitima

Fudbaleri Crvene zvezde, Vojvodine i čačanskog Borca igraju u četvrtak prve utakmice drugog kola kvalifikacija za UEFA kup.

Izvor: A G

Autor:A G

Default images

Zvezda od 19 časova igra protiv Apoela u Nikoziji, Vojvodina od 17.30 u Novom Sadu dočekuje izraelski Hapoel iz Tel Aviva, a Borac u Smederevu od 17.15 igra protiv bugarske Lokomotive iz Sofije.

Protivnik Crvene zvezde, Apoel iz Nikozije je aktuelni vicešampion Kipra. Ekipu vodi nekadašnji fudbaler Rada Ivan Jovanović, koji je trenersku karijeru gradio u Grčkoj i na Kipru. Pre dolaska u Apoel, prošle sezone trenirao je i solunski Iraklis. Ovo mu je drugi boravak na klupi kluba iz Nikozije, sa kojim je, prethodno, 2004. godine osvojio titulu državnog prvaka. Prošle sezone, rival Crvene zvezde osvojio je Kup. Apoel je u 1. kolu kvalifikacija eliminisao makedonski Pelister, ukupnom pobedom od 1:0 (0:0, 1:0). Apoel je osnovan 1926. i jedan je od naboljih i najuspešnijih kiparskih klubova, sa 19 titula, 19 kupova i 9 super-kupova.

„Apoel definitivno ima dobru ekipu sa kvalitetnim strancima i pravim reprezentativcima. Ovde ide priča da nemamo šta da tražimo na Kipru. Ne opterećujemo se time. Svesni smo važnosti duela i želimo da se u Beograd vratimo sa povoljnim rezultatom. Mi smo Crvena zvezda i Apoel treba nas da se pribojava. Mislim da polako, ali sigurno dolazimo u poziciju da prepreke lakše prelazimo igrom na terenu, nego pričom van terena. Prošli smo mesec i po dana priprema, imamo dobar tim i na nama je da se pokažemo na delu“, ističe Igor Burzanović.

Hapoel iz Tel Aviva, rival Vojvodine, prošle sezone je zauzeo 7. mesto u izraelskom prvenstvu, a u 1. kolu kvalifikacija za Kup Uefa savladao je ekipu Dogane iz San Marina, ukupnim rezultatom 5:0 (3:0, 2:0). Izraelski predstavnik je dva puta učestvovao u Ligi Uefa, uključujući i prošle sezone kada nije uspeo da prođe takmičenje po grupama, posle poraza od Totenhema, Anderlehta i Alborga. Jedinu pobedu zabeležio je protiv španskog Hetafea.

„Verujem da će biti sve onako kako želimo. Za razliku od meča s Olimpikom sada imamo mnogo više informacija o rivalu, što nam donekle olakšava posao. Šef ih je gledao na delu i upoznao nas s njihovim vrlinama i manama. Važno je i to što su iza nas nove tri nedelje zajedničkog rada, pa smo uigraniji nego kada smo igrali s Azerbejdžancima. Imamo šansu da nadmašimo Hapoel i plasiramo se u prvo kolo Kupa UEFA“, rekao Aleksandar Mijatović štoper Vojvodine pred ovaj meč.

Protivnik Borca, Lokomotiva iz Sofije zauzela je treće mesto u bugarskom prvenstvu, a takmičenje počinje iz 2. kola kvalifikacija. Bugarski tim sa klupe predvodi Dragomir Okuka, nekadašnji trener Čukaričkog, Obilića, Vojvodine, poljske Legije i Visle i mlade reprezentacije Srbije. Prošle sezone, Lokomotiva je oborila bugarski rekord po broju uzastopnih mečeva u Evropi bez poraza, 8, ali je ostala na korak od plasmana u Ligu Uefa, uprkos pobedi nad Renom u Francuskoj, 2:1. Prvi meč, kod kuće, izgubili su sa 3:1.

Treneru čačanskog Borca Milovanu Rajevcu meč sa Lokomotivom iz Sofije trebalo bi da bude poslednji na klupi “zebri”. Naime, nekadašnji trener Vojvodine, Crvene zvezde i užičke Slobode karijeru će nastaviti kao selektor Gane.

“Bilo bi lepo da se pobedom oprostim od navijača, pa mi je zato i žao što meč s Bugarima ne igramo u Čačku nego u Smederevu. Gledao sam Lokomotivu i mada je tim našeg Dragana Okuke za poštovanje imamo šansu da ih eliminišemo. Danas nam je potrebna pobeda, jer bi onda Borcu bilo psihološki lakše u Sofiji”, kaže Rajevac.

Kompletni parovi 2. kola kvalifikacija za Kup Uefa:

Široki Brijeg (BIH) - Bešiktaš (Turska)
Braga (Portugalija) - Zrinjski (BIH)
Lokomotiva Sofija (Bugarska) - Borac Čačak (Srbija)
Aris (Grčka) - Slaven Belupo (hrvatska)
Omonija Nikozija (Kipar) - AEK (Grčka)
Vlaznija (Albanija) - Napoli (Italija)
Apoel Nikozija (Kipar) - Crvena zvezda (Srbija)
Deportivo la Korunja (Španija) - Hajduk Split (Hrvatska)
Liteks Loveč (Bugarska) - Hapoel Šmona (Izrael)
Vojvodina (Srbija) - Hapoel Tel Aviv (Izrael)
Makabi Netanija (Izrael) - Černo More (Bugarska)
Štutgart (Nemačka) - ETO Djer (Madjarska)
Cirih (Švajcarska) - Šturm Grac (Austrija)
Leh Poznanj (Poljska) - Grashopers (Švajcarska)
Slovan Liberec (Češka) - Žilina (Slovačka)
Metalurgs Liepaja (Letonija) - Vaslui (Rumunija)
Jang Bojs (Švajcarska) - Debrecen (Madjarska)
VIT Tbilisi (Gruzija) - Austria Beč (Austrija)
Suduva Marijampole (Litvanija) - Salcburg (Austrija)
Interblok Ljubljana (Slovenija) - Herta Berlin (Nemačka)
Legija Varšava (Poljska) - Moskva (Rusija)
Dnjipro Dnjipropetrovsk (Ukrajina) - Belincona (Švajcarska)
Djurgarden (Švedska) - Rozenborg (Norveška)
Mančester Siti (Engleska) - Midtjiland (Danska)
Honka (Finska) - Viking Stavanger (Norveška)
Kvin (Škotska) - Nordsjeland (Danska)
Gent (Belgija) - Kalmar (Švedska)
Aston Vila (Engleska) - FH (Island)
Stabek (Norveška) - Ren (Francuska)
Haka Valkeakoski (Finska) - Brondbi (Danska)
Kopenhagen (Danska) - Lilestrem (Norveška)
Elfsborg Boras (Švedska) - Sent Patrik (Irska)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

7 h

U fokusu

Vidi sve