Nova vest
Fudbal

Utorak, 01.07.2008.

14:20

Inter - jedanaestogodišnji bogataš

Izvor: B92, zvanični sajt

Autor:B92, zvanični sajt

Default images

Fudbalski klub Inter iz Bakua osnovan je 1997. godine i važi za jedan od najbogatijih klubova u svojoj zemlji. Sponzor mu je Narodna banka Azerbejdžana, a u sezoni 2007/08. osvojio je prvu titulu prvaka.

Klub je osnovan pod imenom Univerzitet Hazar, kao ekipa prvog privatnog univerziteta u toj bivšoj zemlji Sovjetskog Saveza. Zaigrao je u amaterskoj ligi i tamo ostao sledeće dve sezone. Već 1999. godine pod imenom Hazar nastupa u Premijer ligi Azerbejdžana, a u prve tri sezone završava kao jedanaesti, sedmi i treći na tabeli.

U sezoni 2002/03. liga nije igrana, a 2003/04. Hazar dolazi do četvrtog mesta i nastupa u Intertoto kupu. Prve utakmice klub je odigrao sa austrijskim Bregencom i dva puta pobedio, sa 3:0 i 2:1. U drugom kolu uspešniji je bio Tampere junajted (3:0, 0:1).

U leto 2004. godine Hazar postaje Inter Baku, u sledećim sezonama zauzima mesto u sredini tabele, a ovog proleća osvaja prvu titulu prvaka.

Inter mečeve u kojima je domaćin igra na stadionu Šafa (15.055 mesta) na kojem je reprezentacija Srbije i Crne Gore izgubila od Azerbejdžana u junu 2003. godine.

Trener Intera je Ukrajinac Valntin Hodukin, a u ekipi su, pored dvojice srpskih fudbalera, Partizanovog 'deteta' Gorana Arnauta i Milana Zagorca, ranije člana OFK Beograda, i trojica Litvanaca (Trakis, Gedgaudas i Razanauskas), po jedan Čeh (Červenka), Bugarin (Zlatanov), Nigerijac (Alebge) i Urugvajac (Gugljemon).

Od Azerbejdžanaca sadašnji ili bivši reprezentativci su golman Hasanzade, igrač odbrane Abasov, igrači sredine terena Imamalijev i Mahmud Gurbanov i napadač Mamedov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve