Nova vest
Fudbal

Utorak, 24.06.2008.

19:00

Ins želi još Afrikanaca u Premijeru

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Novi trener Blekburna Pol Ins ne bi želeo da bude jedini stručnjak afričkog porekla u engleskoj fudbalskoj Premijer ligi. "Mislim da bi trebalo ohrabriti više crnih igrača da se oprobaju u trenerskom poslu", rekao je Ins na predstavljanju u novom klubu. On je prvi Afro-englez koji je postao trener u Premijer ligi.

"Moje imenovanje je jako važno za crne igrače koji žele da se bave trenerskim poslom. Možda će neki, kao što su Les Ferdinand ili Sol Kembel, uraditi slično ubudućnosti", rekao je trener Blekburna.

Ins je bio i prvi kapiten Engleske poreklom iz Afrike, a predvodio je tim na turneji po SAD 1993. godine.

"Drago mi je što sam uzor. Ponosan sam na to odakle dolazim, na svoje korene. Ponosam sam što sam u Blekburnu i ne znam gde će me to odvesti. Vreme će pokazati. Samo sam dve godine u trenerskom poslu i još učim igru i učim iz svojih grešaka", objasnio je Ins.

Rud Gulit je postao prvi trener poreklom iz Afrike u istoriji Premijer lige kada je 1995. godine preuzeo Čelsi. Jedini drugi crni trener bio je Žan Tigana, koji je tri godine vodio Fulam od 2000. godine.

Pre nego što je preuzeo Blekburn, 40-godišnji trener je spasao Maklsfild od ispadanja u treću ligu i osvojio prve trofeje u karijeri kada je prošlog meseca pobedio na takmičenjima nižih ligaških rangova.

Prioritet u Blekburnu biće mu da zadrži Dejvida Bentlija i Rokea Santa Kruza, koje su mediji povezivali sa unosnim transferima.

"Jedva čekam da se bacim na posao i želim da zadržim svoje najbolje igrače. Pripreme počinjemo tek 7. jula, tako da ću pričati sa njima dvojicom i ostalima i odatle ću krenuti", rekao je trener.

Ins mora da dobije i UEFA pro licencu, pošto je prošle nedelje dobio specijalno izuzeće da potpiše trogodišnji ugovor sa Blekburnom, iako nema uobičajene trenerske kvalifikacije koje se traže u najboljem takmičenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve