Nova vest
Fudbal

Utorak, 24.06.2008.

17:03

KHR: "Ne treba kažnjavati bogate"

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Predsednik Asocijacije evropskih klubova (ECA) Karl Hajnc Rumenige izjavio je da engleski klubovi iz Premijer lige ne smeju da budu kažnjeni zbog njihove finansijske moći. Ta organizacija je osnovana da bi predstavljala najbolje i najbogatije fudbalske klubove iz 53 zemlje. "Svaka liga može mnogo da naučio od Premijer lige. Ako razgovaramo o fudbalu, onda moramo da razgovaramo o novcu, a sredstva koja prođu kroz Premijer ligu su fantastična", rekao je Rumenige.

Rumenige je demantovao izjave koje je prošlog meseca dao predsednik Evropske fudbalske unije Mišel Platini, koji je rekao da je potreban plan da se spreče velika dugovanja engleskih klubova, koji u isto vreme osvajaju vrlo profitabilnu Ligu šampiona.

"Platini je uslovljen da 'ne koristi oštre reči' o engleskim klubovima, i to vidim kao dobar primer za komunikaciju u fudbalskom svetu", dodao je Rumenige.

ECA će se prvi put sastati sledećeg meseca, posle sezone u kojoj su engleski klubovi Mančester junajted i Čelsi bili na čelu najbogatijih evropskih klubova. Dva kluba su, takođe, igrala u finalu Lige šampiona, kada su "crveni đavoli" posle jedanaesteraca postali prvaci Evrope.

Junajted i Čelsi su od učešća u finalu zaradili 79 miliona funti.

Engleski klubovi imaju najveći profit u Evropi od televizijskih prava, što "tera" investitore da pozajmljuju novac kako bi kupili klubove kao što su Mančester junajted i Liverpul.

"Ovo što rade engleski klubovi nije protivzakonito. Moramo da poštujemo njihov trud koji su uložili u proteklih 10 do 15 godina", rekao je Nemac.

Bivši reprezentativac Zapadne Nemačke Rumenige je izvršni direktor šampiona Bundeslige Bajerna iz Minhena.

Rumenige je izrazio nadu da će se osnivanjem ECA završiti rat između FIFA, UEFA i najbogatijih evropskih klubova.

ECA neće podržati predlog predsednika FIFA Josepa Blatera "šest plus pet". To pravilo ograničava broj stranih igrača u prvom timu na pet.

Očekuje se da će Rumenige i zvanično biti izabran za predsednika ECA, kada se 103 člana te organizacije prvi put sastanu 7. i 8. jula u sedištu UEFA u Nionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve