In memoriam: Abdulah Gegić

Izvor: B92 Svet
Podeli

Nekadašnji trener Partizana, čovek koji je vodio čuvene “bebe” u Kupu šampiona 1966. godine i stigao do finala, Abdulah Gegić – Duce, preminuo je u Novom Sadu od posledica moždanog udara, koji je doživeo 4. juna ove godine. Gegić je spadao u red vrhunskih trenera bivše Jugoslavije, kao trener je radio u Sarajevu, Novom Pazaru, Hajduk Veljku, Boru, Novom Sadu, Radniškom iz Niša, Partizanu, a 1965. godine bio je sa Tirnanićem, Antolkovićem i Miljanićem član selektorske komisije koja je vodila reprezentaciju Jugoslavije.

Ostavio je dubok trag i u turskom fudbalu, gde je pored toga što je bio selektor turske reprezentacije, vodio i najbolje klubove – Fenerbahče, Bešiktaš, Bursaspor, Eskisehirspor, bio je i šef katedre za fudbal na istanbulskom fakultetu za fizičku kulturu.

Fudbalski intelektualac (doktor fudbala i magistar ekonomskih nauka), iako u poznim godinama, pomno je pratio zbivanja u svetskom fudbalu i kao pedantan analitičar, održao je čitav niz predavanja studentima – trenerima, prenoseći im svoje bogato fudbalsko znanje i iskustvo.

Abdulah Gegić biće sahranjen u nedelju u 17h u Novom Pazaru, na groblju "Gazilar".