Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 19.06.2008.

23:29

Brazilci pomeraju starosnu granicu

Izvor: ČŽ

Autor: ČŽ

Default images

Vlada Brazila predložiće pomeranje starosne granice za odlazak fudbalera u inostranstvo sa 18 na 21 godinu, kako bi se sprečio odliv talenata iz zemlje, objavili su brazilski mediji. "Već smo predložili fudbalskim instancama u našoj zemlji da se starosno ograničenje pomeri na 21 godinu. U osnovi ovog predloga je ideja da mladi igrači duže nego do sada sazrevaju u svojim zemljama", izjavio je ministar sporta Brazila Orlando Silva i dodao da je taj predlog naišao na odobravanje.

Prema podacima Brazilske fudbalske konfederacije, u inostranstvo je 2007. otišlo 1085 igrača, što je 234 više u odnosu na 2006. godinu kada je 851 brazilski fudbaler potpisao ugovor sa inostranim klubovima.

Među najvećim talentima, koji su sa nepunih 17 godina otišli van granica Brazila najčešće se pominje Aleksandar Pato koji je stigao u Milan prošle godine.

Brazil su napustili i sedamnaestogodišnjaci Fabio i Rafael koji su iz Fluminensea prešli u Mančester Junajted.

Mnogi brazilski talenti sazreli su kao igrači u novim sredinama, a među njima je i Pepe, koji je prošle godine za 30 miliona evra došao iz portugalskog prvenstva u Real Madrid.

Sličan zakon bio je na snazi u SFRJ kada je starosna granica za igrače bila 27 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve