Nova vest
Fudbal

Sreda, 28.05.2008.

14:52

Fudbaleri Superlige žele sindikat

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Fudbaleri Meridijan Superlige Srbije podržali su inicijativu za osnivanje sindikata igrača, koju je nedavno pokrenuo fudbaler čačanskog Borca Mirko Poledica. Poledica je pokretanje takve inicijative najavio ovog meseca, na konferenciji za novinare na kojoj je govorio o nepoštovanju prava fudbalera u Srbiji, odnosno o problemima sa kojima se igrači suočavaju u domaćim klubovima, među kojima je i nemogućnost da naplate zaradu propisanu ugovorima.

Fudbaler Borca koji je konferenciju sazvao zbog dugova koje mu, uprkos presudi Fudbalskog saveza Srbije u njegovu korist, nije isplatio nekadašnji klub Čukarički, u izjavi agenciji Beta objasnio je kako sindikati štite igrače u inostranstvu.

"Svaki igrač od svoje mesečne plate sindikatu uplati dva do tri odsto od svoje zarade. U slučaju da klub igraču ne isplati ugovorom propisanu platu, sindikat fudbaleru nadoknadi zaradu, a zauzvrat dobije ovlašćenje da klub tuži za nepoštovanje propisa", rekao je Poledica, koji je ranije igrao u Poljskoj i u Češkoj, a kojem je Čukarički dužan više od 60.000 evra.

"Fudbaleri u Srbiji jednostavno ne mogu da pričaju o svojim problemima. Daleko od toga da sam ja jedini igrač kome je neki klub dužan, ali ostale kolege ne mogu da govore o tome, jer su još pod ugovorima sa istim timovima, a svi i dalje brinu o pukoj egzistenciji, pošto finansijski nisu obezbedjeni", dodao je on.

Kolege Poledice iz Meridijan Superlije su rekle agenciji Beta da su apsolutno za to da se u Srbiji organizuje sindikat fudbalera i time potvrdili tvrdnje fudbalera Borca da ima podršku svih igrača iz Srbije.

"Poledica će imati moju apsolutnu podršku. Sve što je on rekao je zaista tačno. U Crvenoj zvezdi je sve normalno i ne mogu da kažem da sam imao ikakvih problema, ali uopšteno u srpskom fudbalu ima dosta neželjenih stvari, a dosta igrača ne sme da govori o svojim problemima, jer nema ničiju zaštitu. U Engleskoj i Rusiji takva udruženja su maksimalno organizovana", kazao je prvotimac Crvene zvezde Ognjen Koroman koji je nekada nastupao za ruske i engleske klubove.

Poledicu je podržao i Koromanov rival iz Partizana Nenad Đorđević, koji je prošle godine predstavljao japanski Džef junajted.

"Sviđa mi se u kojem pravcu ide to razmišljanje. To je dobra stvar, a najbolji dokaz je udruženje profesionalnih fudbalera koje postoji u Engleskoj, kao i slične asocijacije u drugim razvijenim zemljama. Potrebno nam je tako nešto, jer danas smo fudbaleri, a sutra ko zna gde smo. Ako bi većina fudbalera prihvatila ovakvu inicijativu, aktivno bih se uključio u njenu realizaciju. Voleo bih da do toga dođe, mada nisam siguran da će to biti lako, jer ipak je ovo Srbija", rekao je Đorđević.

Skeptičan je bio i član kiparskog Apolona Nenad Mirosavljević, nekada dugogodišnji igrač Smedereva, Partizana i španskog drugoligaša Kadiza.

"To je super ideja, igrači bi sigurno bili zaštićeniji. Trenutno se njihova prava ne mogu porediti sa situacijom u Španiji. Ovde je sve kako vlasnici klubova kažu, igrač tu ništa ne može da uradi", kazao je Mirosavljević.

"Ne znam, ipak, koliko bi ta ideja zaživela kod nas. Prvo moraju mnoge stvari da se reše. Sudstvo mora da se dovede na neki nivo. U Španiji taj sindikat funkcioniše fenomenalno: ako neki klub igraču ne isplati novac, sindikat to učini u roku od 30 dana po završetku sezone. Posle sindikat ima spor sa klubom, ali to je veliki novac, za tako nešto treba imati veliki budžet što je sa primanjima fudbalera u Srbiji vrlo teško", naveo je Mirosavljević.

Položaj fudbalera u Srbiji negativno je ocenio i fudbaler Vojvodine Miodrag Pantelić koji je deo karijere proveo u Bugarskoj i Kini.

"Iskreno, u Srbiji je, osim u tri ili četiri izuzetka, situacija totalno amaterska, sve se svodi na sujetu jednog čoveka, obično vlasnika kluba, koji odlučuje o svemu, pa i o tome da li će igrač biti isplaćen ili ne", ocenio je Pantelić.

"Osnivanje sindikata fudbalera nam je svakako potrebno, ako ništa drugo onda zarad budućih generacija fudbalera. Koliko bi to funkcionisalo zavisi od mnogo toga, zakona u zemlji, pa i od ishoda izbora u Fudbalskom savezu Srbije. Pre ili kasnije do toga će doći, ali bolje je što pre", dodao je Pantelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve