Nova vest
Fudbal

Sreda, 28.05.2008.

14:37

EU blokirala Blaterovo "6+5"

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Evropska unija saopštila je da je predlog FIFA da se u fudbalskim klubovima ograniči broj stranih igrača nezakonit i da će sve svoje članice koje ga eventualno usvoje izvesti pred sud. "Formula 6+5 predstavljala bi direktnu diskriminaciju na osnovu nacionalnosti, što je potpuno neprihvatljivo. Zbog toga je Evropska komisija spremna da joj dodeli crveni karton i sve članice EU koje bi je eventualno usvojile bile bi izvedene pred sud", izavio je šef resora za socijalne politike Vladimir Spidla.

Prema formuli 6+5, za koju se zalaže predsednik FIFA Sep Blater, klubovi bi od 2012. godine na terenu mogli da imaju najviše petoricu stranaca, odnosno najmanje šestoricu domaćih igrača.

Izvršni komitet FIFA u utorak je jednoglasno podržao ideju Blatera i on će je staviti na glasanja na kongresu FIFA koji se ovog vikenda održava u Sidneju.

Na konferenicji za novinare Spidla je rekao da bi EU mogla da podrži ideju koju je dala UEFA da umesto formule 6+5 predloži takozvani princip "angažovaja klupskh igrača".

U predlogu UEFA, pod pojmom "klupski igači" podrazumevaju se fudbaleri koji su, bez obzira na njihovu nacionalnost ili starost, trenirali u klubu u kome se nalaze, ili u nekom drugom klubu iz iste države, najmanje tri godine izmedju svoje 15. i 21. godine.

Prema predlogu UEFA, svi klubovi koji igraju u Ligi šampiona i Kupu UEFA morali bi u startnim postavama da imaju odredjeni broj tih igrača, a koliko bi to bilo, odredilo bi se ako ta inicijativa dobije podršku

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve