Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 19.05.2008.

16:15

Neverovatne pripreme pred finale

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

U Moskvu je u ponedeljak sleteo prvi čarter avion sa navijačima iz Engleske koji će pratiti finale Lige šampiona između Mančester Junajteda i Čelsija. U Moskvi su izvršene veoma opsežne pripreme da se mnogi u gradu pitaju da li se radi o fudbalskoj utakmici ili elementarnoj nepogodi. Informacije o pripremama za održavanje meča u medijima sustižu jedna drugu, a među poslednjima je da će mir i bezbednost tokom boravka oko 50.000 navijača obezbeđivati oko 14.500 policijaca i nadzirati 65.000 video kamera.

Moskovske vlasti su, piše Interfaks, zaključile da bi britanski navijači mogli da izazovu posledice slične zemljotresu ili poplavi i odlučile su da dejstvuju u režimu vanrednog stanja.

Grad će biti podeljen na tri bezbednosne zone i za svaku od njih će postojati poseban štab. Saobraćajna policija upozorava Moskovljane na buduće gužve, kojih i inače ne manjka.

Da bi do hotela dovezli navijače sa aerodroma, moskovske vlasti su obezbedile 700 autobusa, koji će se kretati posebnom saobraćajnom trakom i sa prioritetom, a oko stadiona Lužnjiki, gde se meč igra, od sutra do četvrtka biće zatvoren saobraćaj, kao i u nekim ulicama u gradu tokom boravka navijača.

U moskovskim hotelima mesta odavno nema, a karte za meč se sada mogu kupiti samo od tapkaroša. Za najlošija mesta druge kategorije traži se 1.000 evra, takozvana "zlatna klasa" na ulici košta 3.500 evra, a za najbolja, takozvana "platinasta mesta", preprodavci traže 7.500 evra.
I u sport-kafeima sve je teže rezervisati mesta, a pojedini ugostitelji traže unapred 1.000 rubalja (oko 40 dolara) po čoveku da bi se rezervacija uopšte izvršila.

Pri svemu tome, osim koristi za imidž zemlje na međunarodnom planu, procenjuje se da će Moskva od finala Lige šampiona imati više troška nego koristi. Grad će od UEFA dobiti 1,2 miliona švajcarskih franaka i 20 odsto od prodaje karata, što nije dovoljno za pokrivanje već napravljenih troškova.

Prema rečima načelnika Direkcije za sportske manifestacije Aleksandra Polinskog, uzimajući u obzir da je stadio Lužnjiki morao da bude rekonstruisan, budžetski rashodi neće biti pokriveni. Novac se, ipak, nije štedeo, pa je tako na prostoru sportskog kompleksa od 5.000 kvadratnih metara zasađeno približno pola miliona cvetova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve