Nova vest
Fudbal

Subota, 17.05.2008.

14:25

Serija A: Drama u završnici

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

U subotu i nedelju igraće se poslednje, 38. kolo Serije A, a do samog kraja se neće znati ni ko je šampion, kao ni učesnici Lige šampiona, Kupa UEFA, ali ni ko će ispasti u Seriju B. Inter ima 82 boda, jedan više od Rome, Juventus je sa 73 stabilan na 3. mestu, dok je Milan petoplasiran sa 61 bodom, dva manje od Fiorentine. Katanija, Parma i Empoli moraju da pobede ako misle da pokušaju da izbegnu ispadanje. Juventus će se sa Sampdorijom sastati u subotu od 15 časova, dok će se ostali mečevi igrati u nedelju od 15.

Rasplet u Seriji A nije bio ovoliko uzbudljiv poslednjih godina. Inter mora da pobedi Parmu ako misli da odbrani titulu šampiona, nakon razočaravajuće sezone u Ligi Šampiona. S druge strane, Parma mora da osvoji sva tri boda, ako namerava da pokuša da pretekne Kataniju i dođe do 17. mesta na tabeli, koje garantuje opstanak.

Šest godina nakon debakla u kojem su nero-azuri prokockali veliku prednost, i na kraju sezone titulu prepustili Juventusu, Inter će pokušati da i treću put uzastopno osvoji skudeto.

Manćinijev tim je imao značajnu prednost u odnosu na drugoplasiranu Romu sve do tri kola pred kraj, ali poraz od Milana u derbiju, kao i Remi sa Sijenom na Meaci najavili su mnogo neizvesniju završnicu.

"I dalje imamo bod prednosti u odnosu na Romu. Ne možemo da dozvolimo da budemo dramatični, i moramo da razmišljamo o pobedi po svaku cenu u Parmi", izjavio je trener Intera Roberto Manćini.

Ipak, i ako Inter ne uspe da pobedi Parmu, Romi je neophodna pobeda da bi preuzeli skudeto. Ukoliko se desi da Inter izgubi, a Roma odigra nerešeno, titula ide Interu, zbog boljeg skora u međusobnim duelima.

Veliku prepreku pobedi Rome predstavljaće na domaćem terenu nepredvidiva Katanija, kojoj je potreban makar bod da bi se osigurali van zone ispadanja, bez obzira na ishod Parminog meča. Ukoliko Katanija odigra nerešeno, a Parma pobedi, u elitnom italijanskom takmičenju ostaće Katanija, zbog dva gola u gostima, iako su dve ekipe oba puta igrale nerešeno, 0:0 i 2:2.

Pravilo u Seriji A po kojem bi se pri istom broju bodova odigrala i treća utakmica između dva kluba po završetku sezone prestalo je da važi pre dve sezone, tako da se sada gleda bolji skor u međusobnim duelima dva tima. Ukoliko se desi da tri tima imaju isti broj bodova, tek onda se primenjuje pravilo bolje gol-razlike.

Juventus Klaudija Ranijerija, koji se u subotu sastaje sa Sampdorijom, nema bojazni da će ugroziti status na tabeli, jer su stabilni na trećem mestu. S druge strane, Sampdorija mora da pobedi ako želi da osigura mesto u Kupu UEFA.

Milan pod velikim pritiskom

U borbi za četvrto mesto u Ligi šampiona i dalje se smenjuju Fiorentina i Milan, a poslednjeg učesnika odlučiće 38. kolo, nakon promenljivih igara Milana, koji je prošle nedelje izgubio od Napolija na gostovanju. Fiorentina ima dva boda prednosti, i roso-neri, pored pobede nad Udinezeom, moraju da se nadaju i remiju ili porazu Viole ako misli da se spasi od igranja u Kupu UEFA.

Naravno, i tu postoje komplikacije, pošto Udineze, sa 57 bodova, takođe mora da pobedi i da se nada porazu Sampdorije ako misli da obezbedi šesto mesto, i učešće u Kupu UEFA. Fiorentina ne bi trebalo da ima previše problema u gostima protiv demotivisanog Torina, koji sa 40 bodova zauzima 15. mesto na tabeli.

Đenova će pokušati da pobedi Atalantu u Bergamu, ne bi li došla do osmog mesta, dok će Napoli isti zadatak morati da ostvari preko Lacija, kome gostuje u nedelju.

Sijena, koja se nalazi u dobroj formi, pokušaće da kod kuće savlada Palermo, ne bi li oborila sopstveni rekord osvojenih bodova u Seriji A, koji je trenutno 43.

Empoli će u očajničkom pokušaju da eventualno prestigne Kataniju po bodovima igrati protiv Livorna, koji sa svega 30 osvojenih bodova sezonu završava na poslednjem mestu.

Raspored mečeva:

Atalanta- Đenova
Kaljari- Ređina
Katanija- Roma
Empoli- Livorno
Lacio- Napoli
Milan- Udineze
Parma- Inter
Sampdorija- Juventus
Sijena- Palermo
Torino- Fiorentina

Tabela:

Inter 82 ; Roma 81 ; Juventus 71 ; Fiorentina 63 ; Milan 61 ; Sampdorija 59 ; Udineze 57 ; Napoli 50 ; Đenova 48 ; Palermo 46 ; Atalanta 45 ; Lacio 43 ; Sijena 43 ; Kaljari 41 ; Torino 40 ; Ređina 39 ; Katanija 36 ; Parma 34 ; Empoli 33 ; Livorno 30;

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve