Nova vest
Fudbal

Sreda, 07.05.2008.

19:54

Partizan lako do 10. kupa

Izvor: A G

Autor:A G

Default images

Fudbaleri Partizana osvojili su Lav kup Srbije, pošto su u finalu na svom stadionu pred oko 16 hiljada ljudi lako savladali Zemun sa 3:0 (2:0). Sva tri gola za „crno-bele“ postigao je Senegalac Lamin Dijara. Prvi u 12. drugi u 41. a treći u poslednjem minutu utakmice. Ovo je Partizanu jubilarni, 10. kup kada se u obzir uzmu i trofeji osvojeni u prethodnim državama.

Meč između Partizana i Zemuna bio je 60. po redu finale nacionalnog kupa, računajući SFRJ, SRJ, SCG, odnosno drugo otkad je Srbija postala međunarodno priznata zemlja. Partizanu je ovo bilo 17. finale kupa.

Tim Slaviše Jokanovića je u finalu pružio odličnu partiju, i da nije bilo izuzetno raspoloženog golmana Zemuna Nemanje Jovšića, krajnji rezultat bio bi znatno ubedljiviji u korist Partizana. Sa druge strane, Zemunci su i ovim finalom napravili veliki rezultat, i ukoliko Partizan završi na prvom mestu Meridijan Superlige, oni će imati prolaz u kvalifikacije za UEFA kup.

Kao što se i očekivalo, Partizan je već na startu utakmice pokazao da je veliki favorit za osvajanje trofeja. „Crno-beli“ su odmah preuzeli inicijativu, a tokom prvih 45 minuta oni su imali loptu u svom posedu dve trećine vremena.

Posle početne inicijative, Partizan je u 12. minutu poveo iz praktično prve prave prilike, i to je ’domaćinu’ znatno olakšalo šposao u nastavku. Moreira je preneo loptu na sredini terena i odlično uposlio Dijaru na ivici kaznenog prostora, a Senegalac je primio i dobrim udarcem levom nogom savladao Jovšića za 1:0.

U 21. minutu Zemun je imao dobru šansu da izjednači. Zlatković je izvedo prekid sa desne strane u visini kaznenog prostora, lopta je preletela sve u šesnaestercu, ali je završila za malo pored gola Božovića i ostalo je 1:0. Zemunci su se u tim trenucima oslobodili velikog pritiska Partizana, a dva minuta kasnije imali su i novu priliku. Jovanović je odlično centrirao sa desne strane, Srećo je šutirao glavom, ali je Božović ipak uspeo da ukroti taj pokušaj.

Ipak, to ’otvaranje’ Zemunaca značilo je da će Partizan imati više prostora za opasne kontra napade. U 26. minutu Dijara je imao odličnu priliku za 2:0, dobro je šutirao sa desne strane, ali je Jovšić odličnom paradom sporečio pogodak.

U 34. minutu izuzetno raspoloženi Moreira i Jovetić odigrali su sjajnu kombinaciju, Portugalac je lepom fintom iz igre izbacio dva defanzivca ali je lopta posle pokušaja lob udarca ipak otišla za malo iznad prečke. Dva minuta kasnije dobar pokušaj sa oko 20 metara imao je Maletić, a u 40. minutu Jovetić je imao odličnu šansu. Mladi Crnogorac je ušao u kazneni prostor iskosa sa desne strane i šutirao, a lopta se posle odbrane Jovšića od prečke odbila u korner.

Ipak, ono što je bilo očigledno, desilo se samo minut kasnije. Bila je to akcija Moreire i Lazića na sredini, ovaj drugi je odlično uposlio izuzetno pokretljivog Dijaru, a Senegalac je laganim udarcem po zemlji završio akciju za 2:0.

To je ujedno bila i poslednja ozbiljnija situacija u prvom delu, i Partizan je već na poluvremenu mogao da počne da slavi osvajanje novog trofeja.

Početkom drugog dela Partizan je igrao malo i za publiku, pa su Moreira i Jovetić u nekoliko sitacija propustili izgledne situacije. U 59. minutu dobar dupli pas Jovetića i Dijare, Senegalac šutira a Jovšić izbacuje u kroner.

Pravo je čudo kako Zemun nije primio treći gol u 61. minutu. Moreira se stuštio u kaznenio prostor, izašao sam ispred Jovšića i petom pokušao da ga savlada, ovaj je odbranio, a na odbijenu loptu natrčao je Jovetić čiji udarac je zaustavljen na gol liniji.

U 66. i 67. minutu Jovetć i Dijara imali su čak tri odlične prilike, ali je u sve tri situacije, na ovom meču odlični Jovšić, uspeo da interveniše i spasi svoj tim. Moreira je u 73. minutu pokušao lepim udarcem sa distance, ali lopta odlazi preko gola.

U nastavku meča, Partizan je spustio ’nogu sa gasa’, ali je i pored toga viđen još jedan gol. Sjajnu partiju na ovom meču zaokružio je Lamin Dijara u nadoknadi vremena pošto se posle centaršuta sa desne strane lepo snašao u kaznenom prostoru, i glavom savladao Jovšića za konačnih 3:0.

Partizan - Zemun 3:0 (2:0)

Partizan: M.Božović, Maletić, Rnić, Djordjević, Obradović, Žuka (59' od Mitrović), Moreira (od 73' Stjepanović), Lazić, Tošić, Dijara, Jovetić (od 88' Čadikovski).
Zemun: Jovšić, Cvejić (od 73' Milčić), Ivanović (od 58' Vranić), Jovanović, Mitrović, Jandrić, Mijailović (od 58' Lekić), Todorov, Živanović, Srećo, Zlatković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

151 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

7 h

U fokusu

Vidi sve