Nova vest
Fudbal

Sreda, 12.03.2008.

21:34

Kup UEFA: Englezi pali na penalima

Izvor: ČŽ

Autor: ČŽ

Default images

Posle šest revanš utakmica osmine finala Kupa UEFA dominacija engleskih klubova u evropskim kupovima nije potpuna. Pored četiri ekipe u završnici Lige šampiona Premijer liga neće imati kandidata za osvajanje slabijeg kupa, Evetron i Totenhem eliminisani su posle izvođenja jedanaesteraca od Fiorentine, odnosno PSV Ajndhovena. Podvig su u revanšu napravili fudbaleri prvaka Rusije, Zenita, a pobede na strani u prvim utakmicama bile su dovoljne Bajernu i Hetafeu da se nađu u završnici.

Zenit je uspeo da nadoknadi zaostatak od 3:1 sa gostovanja u Marseju i pobedom od 2:0 prođe dalje. Oba gola postigao je ruski reprezentativac Pavel Pogrebnjak.

Hamburger je i pored pobede nad Bajerom od 3:2 ipak ispao, jer je ekipa iz Leverkuzena u prvom meču trijumfovala sa 1:0.

Domaći su dva puta stizali prednost gostiju i na kraju su uspeli da preokrenu rezultat, ali to nije bilo dovoljno za prolaz u osam najboljih.

Sergej Barbarez je šokirao navijače svog bivšeg kluba u 18. minutu i na veliki odmor se otišlo prednošću gostiju od 1:0. Izjednačio je Trohovski u 53. minutu da bi novo vođstvo Leverkuzenu doneo Gekas tri minuta kasnije.

Novo izjednačenje viđeno je u 64. minutu kada je gol za Hamburger postigao Gerero, da bi konačan rezultat postavio Van der Vart u 80. minutu igre.

Bajern je, posle blistave partije u Briselu, odigrao neozbiljno u Minhenu iako je golom Lusija rano došao do vođstva. Već u prvom poluvremenu gosti su stigli do prednosti i na kraju se od učešća u ovom takmičenju oprostili pobedom. Bavarci su igrali sa ’šarenim timom’.

I u drugom duelu jedinog predstavnika Španije u šesnaest najboljih i Benfike tim iz predgrađa Madrida bio je uspešniji. Jedan gol bio je dovoljan za pobedu i najveći uspeh kluba u istoriji.

Kao i mnogo puta do sada, jedanaesterci su bili kobni po engleske klubove. Everton je posle velike borbe u 90 minuta nadoknadio prednost Fiorentine od dva gola razlike, u dodatnih 30 minuta igralo se uglavnom oprezno, a ’sa kreča’ su sigurniji bili gosti.

Precizni su bili Pacini, Montolivo, Osvaldo i Santana, Jakubu je promašio a udarac jagjelke zaustavio je Sebastijan Frej.

U Ajndhovenu je san Huande Ramosa o trećem trofeju Kupa UEFA u nizu trajao do izvođenja jedanaesteraca. Berbatov je postigao jedini gol u 120 minuta, a gosti su rano stekli prednost u penal-seriji. Deseti jedanaesterac odbranio je Gomeš, a Brazilac je ’skinuo’ i poslednji udarac Čimbonde.

Zenit Sankt Peterburg (Rusija) – Olimpik Marsej (Francuska) 2:0, prvi meč 1:3
Pogrebnjak 39, 78

Hamburger SV (Nemačka) – Bajer Leverkuzen (Nemačka) 3:2, prvi meč 0:1
Trohovski 53, Gerero 64, van der Vart 80 – Barbarez 18, Gekas 55

Hetafe (Španija) – Benfika (Portugalija) 1:0
Albin 78

Bajern Minhen (Nemačka) – Anderleht (Belgija) 1:2, prvi meč 5:0
Lusio 9 – Serhat 20, Jakovenko 35

Everton (Engleska) – Fiorentina (Italija) 2:0, penalima 2:4, prvi meč 0:2
Džonson 16, Arteta 67

PSV Ajndhoven (Holandija) – Totenhem (Engleska) 0:1, penalima 6:5
Berbatov 8

četvrtak, 13. mart
Verder Bremen (Nemačka) – Rendžers (Škotska), prvi meč 0:2
Sporting Lisabon (Portugalija) – Bolton Vonderers (Engleska), prvi meč 1:1

Četvrtfinalni mečevi igraće se 3. i 10. aprila, a žreb parova na programu je u petak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve