Nova vest
Fudbal

Subota, 08.03.2008.

21:18

FIFA: "Nema sokolovog oka"

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Predsednik Svetske fudbalske federacije Sep Blater rekao je da tehnologija na gol liniji neće ući u upotrebu u skorije vreme zato što posle tri godine isprobavanja nije pronađen precizan sistem. Međunarodni bord fudbalske asocijacije (IFAB), telo FIFA koje menja pravila u sportu, odlučio je na večerašnjem kongresu u škotskom mestu Glenigles da ne nastavi dalje eksperimente u tehnologiji koja bi trebalo da odluči da li je lopta prešla gol-liniju.

"Treću godinu uzastopno IFAB je razgovarao o tehnologiji na gol-liniji. Pregledali smo dva sistema i nijedan nije sasvim precizan", rekao je Blater novinarima posle sastanka.

"Jedan je bio jako komplikovan i bile su potrebne naelektrisane linije na terenu i druge naprave, uključujući antenu, a kada smo ga prošle godine testirali u Tokiju, napravio je jednu grešku u sedam utakmica", kazao je predsednik FIFA.

Drugi sistem je nešto jednostavniji, ali sa velikom manom.

"Drugi sistem nije bio potpuno razvijen. Koristio je kamere, ali to nije bilo precizno jer su igrači blokirali pogled, a objektivi su imali problem sa odsjajem pri određenim vremenskim uslovima", objasnio je predsednik FIFA.

"Mislili smo da nijedan sistem nije doneo ništa pozitivno i da je štetio autoritetu sudije. Moramo da živimo sa greškama, fudbal mora da zadrži svoju ljudskost", dodao je Blater.

IFAB je odobrio eksperimente sa dodatnim pomoćnicima sudija iza svakog gola, koji bi trebalo glavnom da pomognu oko spornih odluka.

IFAB je formiran 1886. godine i čine ga četiri britanska saveza i četiri predstavnika FIFA. Za usvajanje promena potrebna je tročetvrtinska većina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve