Nova vest
Fudbal

Nedelja, 24.02.2008.

20:51

Skandal u finalu Australijske lige

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Australijski golman srpskog porekla Dani Vuković isključen je u finalnom meču tamošnje A-lige između Sentral Kousta i Njukasla, a zbog udaranja sudije mogao bi da dobije doživotnu zabranu bavljenja fudbalom. Njukasl je dobio finalni meč protiv svog najljućeg rivala rezultatom 1:0, a incident se dogodio u nadoknadi vremena, kada za Sentral Koust nije dosuđen penal, jer je jedan od protivničkih igrača očigledno igrao rukom u šesnaestercu.

Usledili su žestoki protesti, a najžučnije je reagovao 22-godišnji Vuković, koji je isključen. On je navodno udario sudiju Marka Šildsa, za šta bi mogao da dobije kaznu u rasponu od jedne godine do doživotne zabrane, ukoliko disciplinska komisija ustanovi da je prekršaj ozbiljan.

„Mislim da su strast i želja za pobedom učinili da tako reaguje, kada je video da sudija ne reaguje na očigledan prestup. Emocije vas ponekad ponesu, večeras se to dogodilo Deniju“, rekao je trener Sentral Kousta Lori Mekina, koji nije video da je Vuković udario sudiju. Televizijski snimak pokazuje da je došlo do kontakta rukom, ali ne dokazuje nameru.

U gužvi koja je nastala žuti karton zbog vređanja pomoćnog sudije je dobio australijski reprezentativac Džon Aloizi, bivši fudbaler Koventrija i Osasune.

Dani Vuković je već jednom ove sezone bio u središtu kontroverze, kada je isključen zbog navodne namerne igre rukom van šesnaesterca u gradskom derbiju sa Sidnejom, najboljoj utakmici u istoriji A-lige (22. decembra prošle godine).

Vuković je tada dobio crveni karton u 16. minutu, pri vođstvu njegovog tima od 2:0, a do kraja Sidnej je pobedio 5:4, golom iz penala u 90. minutu. Sentral Koust je kraj tog meča dočekao sa devet igrača.

Vuković je karijeru počeo u Bonirig Vajt Iglsima, srpskom klubu iz Sidneja, za koji je nastupao i sadašnji trener Crvene zvezde Aleksandar Janković, odakle je prešao u Sentral Koust Mariners, klub iz severnog predgrađa Sidneja.

Njukasl Džets je tako osvojio prvi naslov nacionalnog šampiona u istoriji za ekipe iz tog grada (Nacionalna liga 1977-2004, A-liga od 2005. godine).

Zanimljivo je da je Njukasl jedini od osam učesnika A-lige, koji nema tzv. „marquee“ igrača, jedinog fudbalera izuzetog iz propisa o ograničenoj plati na nivou tima (seleri kep, baš kao u NBA). Još zanimljivije je da je poraza u finalu Sentral Koust koštala greška upravo njihovog „marquee“ igrača Tonija Vidmara, legendarnog australijskog reprezentativca koji se opraštao od fudbala.

Oba učesnika finala A-lige takmičiće se u Azijskoj ligi šampiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve