Nova vest
Fudbal

Petak, 08.02.2008.

11:01

Politika:"Obaveze, odmor, bekstvo"?

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Pripadnici policije koji su preduzeli već nekoliko velikih akcija sa ciljem suzbijanja fudbalske mafije u Srbiji, sada pored poslovanja FK Crvena zvezda detaljno proveravaju brojne papire i moguće nepravilnosti u transferima koje su prethodnih godina obavili čelnici FK Partizan i OFK Beograd, prenosi "Politika" u svom izdanju od petka.

Kako prenosi najstariji dnevnik u Srbiji, četiri nekada vrlo važne figure u srpskom fudbalu sa kojima bi "policija porazgovarala" trenutno se ne nalaze u Srbiji.

Tekst prenosimo u celosti...


"Otkako je policija intenzivno krenula u odlučnu borbu protiv takozvane fudbalske mafije, u javnosti su se pojavljivale razne informacije o umešanosti istaknutih fudbalskih čelnika u mnogobrojne mahinacije koje su srpski fudbal dovele do najnižih grana. Tako su se, na osnovu informacija dobijenih od „pouzdanih izvora”, u javnosti spominjala imena Zvezdana Terzića, predsednika Fudbalskog saveza Srbije, Žarka Zečevića, bivšeg generalnog sekretara Partizana, Nenada Bjekovića, bivšeg direktora Partizana, i Dragana Stojkovića Piksija, bivšeg predsednika Fudbalskog saveza Srbije i Crne Gore i Crvene zvezde.

Međutim, za sada se protiv njih ne vodi nikakva zvanična istraga, ali se, kao što je to uobičajeno, proveravaju razne informacije o umešanosti u nameštanje utakmica, utaju poreza i zloupotrebu službenog položaja. Naši izvori u policiji kažu da će svako, za koga se pronađu validni materijalni dokazi da je učestvovao u nelegalnim radnjama, biti priveden. To, kaže naš sagovornik, važi i za Terzića, Zečevića, Bjekovića i Stojkovića. Ali, za sada, dodaje on, protiv njih nema dokaza.

Slučajno ili ne, tek njih četvorica se ne nalaze u zemlji, što uvek radoznaloj javnosti, željnoj senzacija, daje dovoljno materijala za razne spekulacije o tome da su svi oni pobegli iz Srbije, strahujući da će završiti sa lisicama na rukama.

Zvezdan Terzić se, prema zvaničnim informacijama, nalazi u Finiksu, u američkoj državi Arizona, gde je „na stručnom usavršavanju, dogovorenom pre nekoliko meseci”. Terzić je put u Ameriku najavio prošle sedmice iz Zagreba, gde se nalazio na Kongresu UEFA, a u Finiks je otputovao na dan predsedničkih izbora u Srbiji. Iako je predsednik FSS-a najavio da će na „stručnom usavršavanju” ostati nekoliko meseci, crnogorski internet portal „Kafe Montenegro” tvrdi da je Terzić prekjuče doputovao u Crnu Goru i odmah se uputio na Sveti Stefan, ali je crnogorska policija to u četvrtak demantovala...

Policija, što se Terzića tiče, proverava informacije o njegovoj povezanosti sa Branom Mićunovićem, koji u medijima slovi za nezvaničnog kralja crnogorskog podzemlja i srpskog fudbala. Terzić je i sam rekao da je sa Mićunovićem dugogodišnji prijatelj, što naravno ne znači da je umešan u neke prljave radnje. Ali policija to, za svaki slučaj, proverava.

Inspektori srpske policije proveravaju i pojedine tvrdnje o nameštanju utakmice između OFK Beograda koji je vodio upravo Terzić i Sutjeske, na čijem se čelu tada nalazio Mićunović. Pored toga, Terzić je zanimljiv istražnim organima i zbog transfera Marka Baše sa Karaburme u Le Man 2005. godine za dva miliona evra. Drugi prelazak koji je pod lupom je transfer Branislava Ivanovića u moskovsku Lokomotivu za 700.000 evra 2006. godine. Terzić tada nije bio u OFK Beogradu, ali mnogi tvrde da on i sada vuče konce u ovom klubu. Pored toga, proverava se i veza između Terzića i Mike Brašnjovića, koji je slovio za vođu takozvane stečajne mafije, a koji je počinio samoubistvo u Centralnom zatvoru, pre godinu i po dana. Brašnjović je bio glavni finansijer OFK Beograda u vreme kada je Terzić bio predsednik ovog kluba.

Iz zemlje su otišli i Žarko Zečević i Nenad Bjeković, bivši vodeći ljudi Partizana. Navodno, Zečević je prošle nedelje otišao na skijanje u Italiju, dok je Bjeković otputovao u Nemačku, kod svog zeta Miroslava Stevića, bivšeg reprezentativca Jugoslavije u fudbalu. Oni su policiji interesantni, pre svega, zbog ugovora o prodaji Mateje Kežmana, iz Partizana u PSV Ajndhoven, iz juna 2000. godine. Za prodaju Kežmana postoje neke naznake da ugovor nije potpuno pokriven. To se pre svega odnosi na detalj u ugovoru, u kome je navedeno da je u ukupan iznos transfera od 28 miliona tadašnjih nemačkih maraka, uključeno i instaliranje „Filipsovih” reflektora na stadion Partizana u Humskoj ulici, što nikada nije urađeno. Posebno će se proveriti da li je umesto reflektora isplaćen novčani iznos i ako jeste, na koji račun je taj novac legao – Partizanov ili nečiji privatni.

Izvori "Politike" tvrde da bi inspektori hteli da razgovaraju sa Zečevićem i Bjekovićem o sve glasnijim pričama o pojedinim utakmicama ovog kluba koje su navodno bile nameštene. To se, pre svega, odnosi na dve utakmice iz evropskih takmičenja, koje se smatraju sumnjivim. Prva je, navodno, utakmica protiv izraelskog Makabija, kada je Partizan izgubio na svom terenu sa 5:2, iako je u prvom meču bio bolji sa dva gola razlike, dok je drugi navodno sporni meč odigran protiv Slijeme sa Malte, koji je klub iz Humske izgubio sa 2:1. Taj poraz Partizana je, prema neproverenim informacijama, doneo mnogo novca nepoznatim kladioničarima koji su uložili svoje pare na Maltežane, iako je njihova pobeda, sudeći po kvotama, bila nemoguća.

Takođe, u planu je i proveravanje poslovanja Partizanovih kćerki firmi, za koje se u javnosti ne zna precizno koliko ih ima, a brojke variraju između pet i petnaest. Nezvanično, trebalo bi da bude provereno da li je iz tih firmi uplaćivan novac na račun Partizana i u kolikom iznosu, kao i da li su zarađene pare išle na druge račune. Upućeni tvrde da je glavni čovek u poslovanju tih kćerki firmi bio Žarko Zečević, doskorašnji generalni sekretar Partizana.

Dragan Stojković Piksi se nalazi u Japanu, gde je počeo da vodi stručni štab ekipe Nagoja. Stojković se povukao sa čela našeg najtrofejnijeg kluba krajem prošle godine. U jednom intervjuu izjavio je da se povlači sa mesta predsednika Zvezde „zbog mafije”, ali je kasnije demantovao da je to rekao.

Kada je napustio kormilo Zvezde, otišao je u Makedoniju na usavršavanje, posle čega se nikada nije vratio u Srbiju. Makedonski mediji su Piksijev odlazak u Japan protumačili kao „bekstvo od srpske policije” iako naši istražni organi sa Piksijem hoće samo da porazgovaraju o najmanje 15 ugovora koje "Politikini" izvori, najblaže rečeno, opisuju kao „veoma čudne”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve