Nova vest
Fudbal

Sreda, 06.02.2008.

22:44

Politika: Ko "čuva" Cecu?

Izvor: B92, Politika

Autor:B92, Politika

Default images

Dnevni list Politika od četvrtka 7. februara u svojoj Hronici bavi se istragom koju je Okružni sud u Beogradu, zbog zloupotrebe službenog položaja, pokrenuo protiv Svetlane Cece Ražnatović, nekadašnje predsednice FK Obilić. Istraga nije okončana ni posle gotovo pet godina od njenog pokretanja. Završetak istrage „koči” dokumentacija iz Republike Srpske pomoću koje bi trebalo da bude razjašnjeno ko je uzeo novac od transfera Milana Obradovića iz moskovskog FK Lokomotiva.

Iako su spisi zatraženi još pre gotovo godinu dana, oni još nisu dostavljeni istražnom sudiji. Nekadašnja predsednica Obilića tereti se da je od prodaje igrača protivpravno pribavila 22.529.000 maraka i 480.000 dolara

Rešenjem o sprovođenju istrage, Ražnatovićeva se, prema nezvaničnim informacijama, tereti da je od 1998. do 1. marta 2003, iskoristila službeni položaj i prekoračila granice ovlašćenja, tako što je prodavala igrače inostranim klubovima, a u poslovnim knjigama prikazivala da su fudbaleri prodavani bez obeštećenja klubu. Pet i po miliona maraka prihoda, Ražnatovićeva je, prema navodima sudskog dokumenta, od prodaje igrača prikazivala kao lično ulaganje u FK Obilić. Od toga je 1.090.000 maraka prikazala kao ulaganje preduzeća „Vizantin” i „Ari”, koje je osnovao njen sada pokojni suprug Željko Ražnatović Arkan. Ostatak novca je, kako se dalje navodi u dokumentaciji, trošila na sopstvene potrebe. Na taj način, nekadašnja predsednica Obilića je protivpravno pribavila 22.529.000 maraka i 480.000 američkih dolara, za koliko je i oštetila klub sa Vračara.

Istim rešenjem, istraga je pokrenuta i protiv njene sestre Lidije Veličković. Ona se sumnjiči da je, u nameri da pomogne svojoj sestri, otvorila devizne račune u kiparskoj „Popular banci” i „Rajfajzen banci” u Segedinu. Na te račune „slivao se” novac od prodaje igrača, a Lidija ga je, kako se sumnjiči, podizala i odnosila ga sestri. Po nalogu Ražnatovićeve, Veličkovićeva je novac prebacivala i na druge račune.

Kontrolom dokumentacije Obilića utvrđeno je da klub nema evidentirane i prikazane ugovore o prodaji igrača inostranim klubovima, a proverama u Fudbalskom savezu utvrđeno je da je Ražnatovićeva zloupotrebila službeni položaj u slučaju prodaje čak 15 fudbalera, među kojima su Dragan Šarac, Milan Obradović, Vladica Đurović, Zoran Ranković, Milorad Korać, Nikola Lazetić…

U svojstvu svedoka tokom istrage su, pored ostalih, saslušani i Zoran Petrović, nekadašnji direktor Obilića i njegov kolega Dragiša Binić.

"Ceca je posle Arkanove smrti rekla igračima da 'isteraju' sezonu i da posle napuste klub kao slobodni igrači. To je bilo protivno ugovoru koji su potpisali u vreme dok je Arkan bio živ", rekao je tada Binić.

Istraga protiv Ražnatovićeve i njene sestre odugovlačila se i zbog toga što sudu dugo nije dostavljen dopis FK Lokomotiva iz Moskv, kome je prodat jedan igrač Obilića. Pošto mu je dostavljena dokumentacija iz Rusije, istražni sudija je zatražio i dokumentaciju iz Republike Srpske, kojom bi, prema nezvaničnim informacijama, trebalo da se razjasni ko je uzeo novac iz Lokomotive za transfer Milana Obradovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve