Nova vest
Fudbal

Subota, 29.12.2007.

18:16

PL: Pobeda Vest Hema, Berbatov 4

Izvor: Miloš Todorović

Autor:Miloš Todorović

Default images

Fudbaleri Arsenala vratili su se posle samo tri dana načelo Premijer lige pobedom u gostima nad Evertonom od 4:1. Dan su obeležili pobeda Vest Hema nad Mančester Junajtedom i četiri gola Dimitra Berbatova u pobedi Totenhema nad Redingom. Čelsi je golom iz ofsajda u poslednjim minutima meča došao do pobede nad Njukaslom, a Midlsbro je u gostima savladao Portsmut.

Sanderlend je pobedivši Bolton, pobegao iz zone ispadanja, a Aston Vila je posle pet utakmica bez pobede došla do trijumfa, pošto je savladala Vigan u gostima. Birmingem i Fulam su podelili bodove.

Totenhem i Reding su odigrali izuzetno uzbudljivu utakmicu sa puno preokreta i još više golova. Gosti su vodili čak tri puta, ali je klub iz Londona na kraju došao do pobede u pravom trileru. Reding je tako ostao bez pobede u gostima ove sezone, a već im se drugi put desilo da se sa gostovanja vrate sa četiri postignuta gola i bez trijumfa (prošli put su poraženi od Portsmuta sa 7:4).

Kao što to i obično biva kada se igra na Vajt Hart Lejnu, Totenhem je ostario dominaciju na samom početku utakmice, što je i rezultovalo vođstvom već u šestom minutu. Malbrank je preciznom loptom pronašao Robija Kina i Irac je samo dodao do Berbatova koji je loptu ubacio u gol iz samog peterca. Samo deset minuta kasnije Reding je izjednačio kada je Niki Šori izbeo slobodan udarac, a Pol Robinson i Junes Kabul su se sudarili i lopta je preletela do Kalife Sisea koji je poslao loptu u donji ugao gola.

Iako nijedan menadžer nije napravio promenu na poluvremenu, meč je eksplodirao kada je nebranjeni defanzivac Redinga, Ivar Ingimarson udarcem glavom doveo svoj tim u vođstvo u 53. minutu. Deset minuta kasnije, Šori je greškom dodao loptu Berbatovu koji je sa devet metara rutinski postigao gol.

’Rojalsi’ su ponovo došli u vođstvo u 69. minutu kada je Kitson, ostavio iza sebe nemoćnog Kabula i glavom postigao treći pogodak za svoj tim. Dva minuta kasnije, Berbatov iz voleja postiže het-trik.

Kitson je ponovo prevario Kabula i na elegantan način prebacio Robinsona i doveo Reding u vođstvo. Stid Malbrank je najlepšim golom na utakmici izjednačio na 4:4. Francuz je sjajnim udarcem u 76. minutu pogodio gornji desni ugao gola čime je doneo egal svojoj ekipi.

Samo dva minuta kasnije Robi Kin je, kao i na prethodnoj utakmici, promašio penal, ali je Džermejn Defo natrčao na odbijenu loptu i doveo Totenhem u vođstvo.

Goleada na ’Vajt Hart Lejnu’ je završena u 83. minutu kada je Bugarin Dimitar Berbatov svojim četvrtim golom potvrdio pobedu ’spursa’.

Golom Salomona Kalua iz ofsajda u poslednjim trenucima utakmice, Čelsi je ’ukrao’ pobedu od Njukasla na ’Stamford Bridžu’.

Domaći tim je došao u vođstvo, takođe kontroverznim golom u 28. minutu kada je Esijen postigao gol posle loše intervencije Stivena Tejlora. Tejlor je pokušao da ’očisti’ loptu posle udarca Šona Rajta Filipsa kome se lopta odbila od ruke Salomona Kalua.

U 58. minutu Čarls N’Zogbija je centrirao ka Martinsu koji je šutirao u Vejna Bridža, a na odibjenu loptu je natrčao Niki Bat i savladao nesigurnog Ilarija.

U 87. minutu Džon Obi Mikel je šutirao, a lopta se odbila od Klaudija Pizara do Salomona Kalua, koji je ostao nekoliko metara iza odbrambene linije Njukasla, pa reprezentativcu Obale Slonovače nije bilo teško da savlada Šeja Givena. Bizarna sudijska odluka da ne poništi gol razbesnela je Šeja Givena, koji je zbog reakcije i prigovora dobio žuti karton i trenera Sema Olardajsa kome se klupa ’trese’ već neko vreme.

Gol Gabrijela Agbonlahora doneo je pobedu Aston Vili u gostima nad Viganom, pošto su uspeli da se vrate u igru posle vođstva Vigana od 1:0. To je bila prva ligaška pobeda Vile na ’JJB’ stadionu u istoriji.

Tajtus Brembl doveo je domaćina u vođstvo u 28. minutu snažnim udarcem glavom. Ipak, Kertis Dejvis je uspeo da izjednači na sličan način u 55 minutu, u svojoj prvoj utakmici ove sezone u kojoj je bio starter. I treći gol na utakmici je bio glavom, a strelac je bio Gabrijel Agbonlahor dvadeset minuta pre kraja, čime je doneo prvu pobedu svom timu posle pet utakmica. Viganu je ovo bio prvi poraz posle četiri utakmice.

Vest Hem je uspeo da napravi veliki preokret i da posle ranog vođstva Mančester Junajteda, golovima u finišu utakmice savlada, do ovog kola, vodeći tim Premijer Lige. Menadžer Junajteda, Ser Aleks Ferguson je je utakmicu posmatrao sa tribina zbog suspenzije.

Igrao se 14. minut kada je Rajan Gigs prošao po levoj strani i centrirao, a Kristijano Ronaldo je glavom postigao svoj 13. gol u Premijer ligi ove sezone. Stvari za Vest Hem su se dodatno pogoršale kada su tokom prvog poluvremena, teren morali da napuste Nolberto Solano i Skot Parker. Kristijano Ronaldo je u 67. minutu bio u prilici da potvrdi pobedu svog kluba, pošto je dosuđen penal nakon igranja Džonatana Spektora rukom u šesnaestercu. Portugalac, koji je ove sezone nekoliko puta spašavao Junajted golovima, šutirao je pored desne stative.

Promašaj Ronalda skupo je koštao njegov klub. Dvanaest minuta pre kraja stigla je kazna u vidu gola koji je Anton Ferdindand, rođeni brat prvotimca Mančester Junajteda Rija Ferdinanda, postigao posle kornera koji je izveo Mark Noubl. Pet minuta kasnije, Vest Hem dolazi do pobede. Noubl je ponovo bio asistent, ali ovaj put posle slobodnog udarca, strelac glavom bio je Metju Apson. Ovo je bila treća uzastopna pobeda ’čekićara’ nad Junajtedom.

Gol Šanlija Tundžaja doneo je Midslbrou dragocenu pobedu nad Portsmutom u gostima, čime se nastavila agonija ’pompija’ na domaćem terenu.

Odlučujući momenat dogodio se u 20. minutu kada je turski reprezentativac iskoristio centaršut Gerija O’Nila i udarcem iz blizine rešio pitanje pobednika. Ostatak utakmice obeležila su neprecizna dodavanja, nespretni startovi i promašaji. Portsmut je tako i po šesti uzastopni put ostao bez pobede na svom ’Freton Parku’.

Sanderlend je uspeo da savlada Bolton sa 3:1 čime je došao do tek druge pobede u poslednjih četrnaest utakmica.

Kiran Ričardson se vratio u startnu postavu posle povrede leđa koja ga je dugo držala van terena i svoj povratak je obeležio na najbolji mogući način golom u 13. minutu utakmice. U 32. minutu inspirisani Kenuajn Džouns je povisio na 2:0 posle asistencije Ričardsona.

Prošlo je samo četiri minuta u drugom poluvremenu kada je El Hadji Diuf iz slobodnog udarca smanjio na 2:1. Posle pritiska koji su održavali tokom cele utakmice, igrači Sanderlenda su posustali u finišu, ali je Deni Marfi ipak postigao gol u poslednjem minutu čime je potvrdio pobedu ’crnih mačaka’.

Birmingem i Fulam su podelili bodove na ’Sent Endrjusu’, samo jedan dan pre nego što će Roj Hodžson da preuzme mesto menadžera Fulama.

Bio je to još jedan meč koji je Fulam dobro započeo, došao u vođstvo i onda primio izjednačujući gol. Ipak, novi trener Hodžson može da bude zadovoljan borbenim duhom koji je njegov budući tim prikazao, pošto su ostali sa igračem manje 11 minuta pre kraja.

Fulam je došao u vođstvo već u osmom minutu kada je Sajmon Dejvis izveo korner sa leve strane, gde je kod bliže stative loptu dočekao Bokanegra i glavom je ’zakucao’ u mrežu.

U 55. minutu Stefan Larson je iskoristio sjajno dodavanje Kamerona Džeroma i izjednačio rezultat.

Jedanaest minuta pre kraja, gosti su ostali bez igrača pošto je Buaza dobio drugi žuti karton posle nepotrebnog starta nad Frenkom Kedrijem. Ipak, Fulam je do kraja utakmice uspeo da odoli pritisku Birmingema i da osvoji bod.

Arsenal je na Gudisonu gubio na poluvremenu, pošto je Tim Kejhil nastavio sjajnu seriju nastupa za "Karamele". Međutim, u nastavku je Vengerova ekipa igrala briljantno. Eduardo da Silva je sa dva gola doneo brzi preokret, pre nego što je Niklas Bentner zaradio drugi žuti karton zbog brutalnog starta.

Kada je izgledalo da će Arsenal biti kažnjen zbog toga, neverovatna greška odbrane Evertona omogućila je Adebajoru da se bukvalno ušeta u gol, a konačnih 1:4 postavio je u nadoknadi vremena Rosicki, posle sjajne akcije.

U nedelju se sastaju Mančester Siti – Liverpul i Derbi – Blekburn.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve