Ju stvara pobednike u Kambodži

Izvor: B92, Beta Azija
Podeli

Novi selektor fudbalske reprezentacije Kambodže, bivši južnokorejski reprezentativac Ju Ki-heung rekao je da želi da potpuno promeni nacionalni tim i od "topovske hrane" za druge napravi jednu od najboljih ekipa u Aziji. Ju je istakao da je imao uspeha u prošlosti i da ga loši tereni i hronični nedostatak novca neće sprečiti da nesrećne poluamatere pretvori u ekipu dostojnu poštovanja.

"Imam samopouzdanja i želim da ovaj tim postane broj jedan. Želim da igrači imaju vere u sebe. Nikada nisam imao neuspeha sa ekipama sa kojima sam radio", rekao je Ju.

Južnokorejski stručnjak učio je u Brazilu i Nemačkoj, a bio je trener svoje zemlje na Svetskom prvenstvu 1994. godine. Ju je u osiromašenu zemlju došao kao poklon korejske firme, koja će mu i dati godišnju platu od 100.000 dolara.

Ju ima iskustva sa vodjenjem malih timova, pošto je bio selektor Butana i Nepala, ali zna da preobražaj tima bez pobede, trenutno 183. na rang-listi FIFA neće biti lak posao.

"Najveći izazov ovde je što lopta čak i ne ide pravo. Ovom timu fali novca, opreme za treniranje. Previše su siromašni i mnogo stvari treba da se promeni", rekao je Ju.

Fudbal su u Kambodžu doneli francuski kolonijalisti 1960. godine i postao je vrlo popularan i napredan, sve do surovog gradjanskog rata i genocida Crvenih Kmera, zbog čega je ova zemlja 23 godine bila odsutna iz sveta fudbala.

Od povratka u medjunarodna takmičenja, reprezentacija Kambodže trpela je brojne visoke poraze i stalno je imala problema da obezbedi novac za gostovanja. Ju je, medjutim, rekao da je obezbedio najboljim igračima put u Južnu Koreju da treniraju sa profesionalcima.

Medju ambiciozne planove Jua spada i promocija fudbala u školama Kambodže.

"Imam veliku odgovornost i teret na ledjima. Uvek sam, medjutim, razmišljao unapred. Imam 60 godina i ne mogu da igram za njih, ali mogu da ih naučim taktici. Ako me budu slušali, imaće dobre rezultate", rekao je Ju.