Nova vest
Fudbal

Utorak, 25.12.2007.

10:55

Ju stvara pobednike u Kambodži

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Default images

Novi selektor fudbalske reprezentacije Kambodže, bivši južnokorejski reprezentativac Ju Ki-heung rekao je da želi da potpuno promeni nacionalni tim i od "topovske hrane" za druge napravi jednu od najboljih ekipa u Aziji. Ju je istakao da je imao uspeha u prošlosti i da ga loši tereni i hronični nedostatak novca neće sprečiti da nesrećne poluamatere pretvori u ekipu dostojnu poštovanja.

"Imam samopouzdanja i želim da ovaj tim postane broj jedan. Želim da igrači imaju vere u sebe. Nikada nisam imao neuspeha sa ekipama sa kojima sam radio", rekao je Ju.

Južnokorejski stručnjak učio je u Brazilu i Nemačkoj, a bio je trener svoje zemlje na Svetskom prvenstvu 1994. godine. Ju je u osiromašenu zemlju došao kao poklon korejske firme, koja će mu i dati godišnju platu od 100.000 dolara.

Ju ima iskustva sa vodjenjem malih timova, pošto je bio selektor Butana i Nepala, ali zna da preobražaj tima bez pobede, trenutno 183. na rang-listi FIFA neće biti lak posao.

"Najveći izazov ovde je što lopta čak i ne ide pravo. Ovom timu fali novca, opreme za treniranje. Previše su siromašni i mnogo stvari treba da se promeni", rekao je Ju.

Fudbal su u Kambodžu doneli francuski kolonijalisti 1960. godine i postao je vrlo popularan i napredan, sve do surovog gradjanskog rata i genocida Crvenih Kmera, zbog čega je ova zemlja 23 godine bila odsutna iz sveta fudbala.

Od povratka u medjunarodna takmičenja, reprezentacija Kambodže trpela je brojne visoke poraze i stalno je imala problema da obezbedi novac za gostovanja. Ju je, medjutim, rekao da je obezbedio najboljim igračima put u Južnu Koreju da treniraju sa profesionalcima.

Medju ambiciozne planove Jua spada i promocija fudbala u školama Kambodže.

"Imam veliku odgovornost i teret na ledjima. Uvek sam, medjutim, razmišljao unapred. Imam 60 godina i ne mogu da igram za njih, ali mogu da ih naučim taktici. Ako me budu slušali, imaće dobre rezultate", rekao je Ju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve