Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 20.12.2007.

16:32

Kovanice Peleovih golova na aukciji

Izvor: A K

Autor:A K

Default images

Zlatne, srebrne i bronzane kovanice sa brojem nekog od golova Brazilca Pelea biće ponu]ene na humanitarnoj aukciji, najavljeno je danas u Londonu.

Brazilska kovnica novca iskovala je oko 1.200 medalja, prečnika od pet centrimetara i težine 55 grama, koje će biti prodate da bi se sakupio novac za Peleov humanitarni projekat "Gols Pela Vida" (Golovi za živiot). Pele predvodi taj projekat kojim se skupljaju sredstva za jednu dečiju bolnicu u brazilskom gradu Kuritiba.

Aukciju tih medalja će organizovati poznata kuća "Kristi" u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u aprilu sledeće godine.

Na njima će brojevima, po redosledu, biti obleženi neki od najznačajnijih i najlepših Peleovih golova, među kojima su dva koja je postigao u finalu Svetskog prvenstva 1958. godine.

"Peleovi golovi su oduševili svet. Sada će da spašavaju živote", kazao je koordinator projekta Žoze Alvaro Karneiro na promociji u Londonu, gde je Pele polomio kalup, kako bi se garantovala jedinstvenost kovanica.

"Razmišljao sam o tome da na aukciju dam loptu sa kojom sam postigao svoj 1.000. gol. Ali istorija mog života je prikazana na ovim dukatima. Dao sam veliki deo svog života za golove i sada oni nastavljaju da pozitivno deluju", kazao je Pele.

Početna cena jednog zlatnog dukata je 1.655 američkih dolara, a očekuje se da će od ove akcije biti prikupljeno oko tri miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve