Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 05.11.2007.

14:16

Grupa B: Valensija želi osvetu

Izvor: Miloš Todorović

Autor:Miloš Todorović

Default images

U Grupi B Lige Šampiona, engleski viceprvak Čelsi nalazi se u najboljoj poziciji. Tim iz Londona će u slučaju pobede nad Šalkeom će praktično obezbediti prolaz u nokaut fazu takmičenja, a ako i Rozenborg ostvari pobedu nad Valensijom, prolazak će biti i matematički obezbeđen. Valensija je u prethodnom kolu poražena od Rozenborga, a uzbro posle tog meča, oba kluba su ostala bez trenera. Španci i Norvežani, pored novih trenera, ulaze u meč i sa samopouzdanjem dobijenim posle pobeda u domaćim prvenstvima.

S obzirom da je Rozenborg jednu od svojih retkih pobeda u Ligi Šampiona ostvario baš protiv Valensije 24. oktobra, pritisak na španski tim da ostvari pobedu, biće još veći. U međuvremenu, oba tima su ostala bez trenera, što unosi novu nepoznanicu pred meč. Španski tim zaostaje jedan bod za Rozenborgom i treći uzastopni poraz u takmičenju verovatno bi značio da se Valensija oprašta od prolaska u osminu finala.

Valensija je uspešno počela učešće u Ligi Šampiona, kada je u prvom kolu golom Davida Vilje pobedila Šalke 04 u gostima, ali su u naredna dva kola usledili porazi od Čelsija, 2:1, i Rozenborga, 2:0, pa se španski tim nalazi na trećem mestu u grupi.

Pobeda Rozenborga bio je tek drugi trijumf norveškog tima na poslednje 22 utakmice u Ligi Šampiona, ali to nije sačuvalo posao treneru Knutu Torumu, što je bila cena za slabe igre u domaćem šampionatu. Trond Henriksen je preuzeo klub i vodiće ga sigurno do kraja 2007. godine.

Slična sudbina zadesila je i Kikea Sančeza Floresa, kome je to bila poslednja utakmica u Evropi u kojoj je vodio Valensiju. Usledio je težak poraz u Primeri od Sevilje, rezultatom 3:0, pa je otkaz bio neminovan.

Valensija je prethodnog vikenda savladala Maljorku u gostima sa 2:0, a dvostruki strelac bio je Fernando Morijentes.

Privremeni trener ‘slepih miševa’ Oskar Fernandez bio je izuzetno zadovoljan: “Moj tim je izvanredno odgovorio na izazove koje nam je ova utakmica postavila. Imam samo reči hvale za svakoga ko je igrao, pogotovo u poslednjih 25 minuta kada smo igrali disciplinovano, koncentrisano i svako je bio savršeno postavljen na terenu”.

Valensiju je u međuvremenu preuzeo Ronald Kuman, trener sa višegodišnjim iskustvom u Ligi Šampiona. Kuman je predvodeći Benfiku, došao do četvrtfinala Lige Šampiona 2006. gde je bio poražen od Barselone, koja je kasnije osvojila titulu. Holandski trener je u Valensiju došao iz PSV Ajndhovena, sa kojim je takođe igrao u četvrtfinalu LŠ i gde je izgubio od Liverpula, koji je izbacio prethodne godine vodeći Benfiku.

Rozenborg je pod palicom novog trenera ostvario pobedu u gostima protiv Alesundsa od 2:1.

Kao i njegov kolega Oskar Fernandez, i Knut Torum bio je zadovoljan onim što je njegov tim prikazao na terenu: “Radili smo puno na ofanzivnoj postavci igre i osetio sam da igrači sada znatno borbeniji nego pre. Ova pobeda je vrlo važna jer nam je donela samopouzdanje pred gostovanje u Valensiji”.

Meč sudi Alon Jefet iz Izraela.

Iako zaostaje za ostalim timovima u Grupi B, Šalke je i dalje u igri za prolazak među 16 najboljih. U četvrtom kolu Šalke, koji ima samo bod manje od drugoplasiranog Rozenborga, biće domaćin Čelsiju. Za goste, pobeda bi značila plasman u nokaut fazu, ukoliko bi i drugi meč u grupi bio završen u njihovu korist.

Čelsi se vratio u pobednički ritam sa novim trenerom Avramom Grantom. Pre dve nedelje, greška golmana Manuela Nojera omogućila je Maludi da dovede londonski tim u vođstvo. Didije Drogba je golom potvrdio drugi poraz nemačkog tima, koji sada mora da pronađe formu koja im je omogućila da na pobede na gostovanju u Norveškoj u drugom kolu. Nemački tim će takođe pokušati da ostvari bolji rezultat u odnosu na prethodna učešća i Ligi Šampiona, kada je takmičenje u grupama završavao na trećem i četvrtom mestu.

Igrači Čelsija znaju da će, ukoliko oni i Rozenborg ostvare pobede, po peti uzastopni put igrati u osmini finala Lige Šampiona.

Šalke je u prethodnom kolu Bundeslige poražen od Kotbusa u gostima sa 1:0.

Trener Šalkea Mirko Slomka bio je veoma razočaran utakmicom.

Ovo je bio izuzetno gorak poraz. Moramo da igramo bolje i da pobeđujemo na utakmicama kao što je bila ova u Kotbusu. Morali smo da iskoristimo neku od naših mnogobrojnih šansi i da povedemo. Možda je u pitanju bila loša sreća, ali nema opravdanja za ovaj poraz. Kotbus je više želeo pobedu od nas i to me čini tužnim”.

Mladen Krstajić se oporavio od povrede ali je neizvesno da li će biti u timu ili na klupi za rezerve u meču sa Čelsijem.

Čelsi je za vikend ostvario laganu pobedu nad Viganom u gostima od 2:0.

Čak i pre današnje utakmice, proteklih par nedelja smo igrali organizovanije nego pre. Vigan se dobio borio vrlo dobro, ali mi smo pobedili i to je najbitnije od svega. Dokle god pobeđujemo i igramo napadački, to je bitno”, izjavio je menadžer Avram Grant posle utakmice.

Utakmicu sudi Masimo Busaka iz Švajcarske.

Snimak utakmice Šalke - Čelsi možete da gledate na TVB92 u utorak, jedan sat posle ponoći.

Grupa B:

1. Čelsi 3 2 1 0 5:2 7
2. Rozenborg 3 1 1 1 3:3 4
3. Valensija 3 1 0 2 2:4 3
4: Šalke 3 1 0 2 2:3 3

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve