Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 05.11.2007.

12:43

Grupa A:Biti ili ne biti na Enfildu

Izvor: Miloš Todorović

Autor:Miloš Todorović

Default images

U četvrtom kolu Grupe A Lige šampiona, očekuje se vrlo neizvestan susret između Liverpula i Bešiktaša. Engleski klub je prinuđen da ostvari pobedu da bi mogao da se plasira u osminu finala, pošto je u dosadašnje tri utakmice osvojio samo jedan bod. U drugom meču, trenutni lider grupe, Olimpik iz Marseja, gostuje u Portu u i slučaju eventualne pobede, obezbedio bi plasman među najboljih 16.

Vicešampion Evrope Liverpul nalazi se u veoma nezavidnoj situaciji. Petostruki prvak Evrope moraće da pobedi Bešktaš da bi i dalje imao šanse da se plasira u najboljih 16. Tim sa Enfilda je u dosadašnje tri utakmice osvojio samo jedan bod i ekipa Rafe Beniteza nalazi se u sličnoj situaciji kao u decembru 2004. godine.

Šestog decembra 2004. godine Liverpulu je bila potrebna pobeda od dva gola razlike na Enfildu u meču sa Olimpijakosom, da bi se plasirao u osminu finala. Četiri minuta pre kraja Liverpul je vodio sa 2:1, ali je kapiten najtrofejnijeg engleskog kluba, Stiven Džerard, fenomenalnim udarcem sa 25 metara potpuno preokrenuo rezultat i odveo svoj tim dalje. Ostatak je istorija: Liverpul je u nastavku takmičenja izbacio Leverkuzen, Juventus, Čelsi i onda je na kraju, u možda najboljem finalu svih vremena, pobedio Milan i osvojio petu titulu prvaka Evrope.

Menadžer Rafael Benitez smatra da je “vreme da se veruje”. “Ne želim da izluđujem sebe razmišljanjem o raznim kombinacijama i permutacijama, ne možete da uradite ništa po pitanju ostalih timova dok ne budete igrali sa njima. Ali, vreme je da se veruje”, rekao je Benitez.

Liverpul, kao i pre tri godine, ima problema u domaćem prvenstvu. Posle odličnog starta usledila je serija loših rezultata. Iako neporažen, Liverpul je ostvario pet pobeda u jedanaest mečeva, a posle subotnjeg remija sa Blekburnom od 0:0 ‘Redsi’ zaostaju za liderima Arsenalom i Mančester junajtedom šest bodova.

Veoma smo razočarani zato što nismo pobedili”, rekao je Benitez. “Znali smo pre utakmice da će Blekburn biti težak protivnik, zato što igraju dobro i postižu golove. Posle meča, delovalo je da smo lako mogli da izađemo kao pobednici pošto smo stvorili više dobrih šansi, ali ih nismo iskoristili. Ono što je dobro u svemu jeste to da ukoliko u utakmici sa Bešiktašom budemo stvarali šanse kakve smo imali protiv Blekburna, onda ćemo postići golove”.

Bešiktaš do sada nema impresivan učinak u Ligi šampiona. Od 21 meča ostvarili su pobede u samo šest utakmica, a jedini trijumf u gostima bio je protiv Čelsija u sezoni 2003/04.

Bešiktaš je proteklog vikenda izgubio u derbi meču od Fenerbahčea sa 2:1. Turski tim je imao sličan problem kao i njihov protivnik iz Engleske, pošto trener Ertugul Saglam nije bio zadovoljan efikasnošću svoje ekipe: "Uspeli smo da sprečimo Fenerbahče da stvara šanse. Bilo ih je toliko malo da ih se i ne sećam. Za razliku od njih, mi smo stvorili puno šansi, možda pet ili šest vrlo dobrih, ali ih nismo iskoristili. Moraćemo da se zamislimo oko ovog problema".

Na utakmici će suditi Nemac Markus Merk.

Porto - Olimpik Marsej

Izjednačujući pogodak Luča Gonzalesa jedanaest minuta pre kraja utakmice na stadionu Velodrom pre dve nedelje nije dozvolio Olimpiku iz Marseja da se odlepi na čelu tabele i istovremeno je stvorio dobre šanse portugalskom timu da se plasira u osminu finala Lige šampiona po četvrti put u poslednjih pet sezona. Oba tima do sada nisu poražena, ali Marsej je bolje plasiran, sa dve pobede i jednom nerešenom utakmicom, dok Porto ima dve nerešene i pobedu.

U slučaju pobede na stadionu Dragao, Marsej će se plasirati u nokaut fazu bez obzira na rezultat druge utakmice iz Grupe A, između Liverpula i Bešiktaša. Ukoliko Porto pobedi, plasiraće se na prvo mesto sa bodom prednosti u odnosu na Francuze.

Porto je uspešan u duelima sa francuskim klubovima. Portugalski klub je u sezoni Lige šampiona 2003/04. prvo pobedio Marsej u grupi sa 1:0, onda je bio bolji od Liona 2:0 u četvrtfinalu, a onda je usledio i trijumf nad Monakom od 3:0 u finalu u Gelzenkirhenu.

Oba tima su u domaćim prvenstvima prethodnog vikenda ostvarila nerešene rezultate. Porto je kao domaćin rezmizirao sa Belenensešom 1:1, i trener Žesualdo Fereira veruje da ta utakmica neće imati uticaja na moral njegovih igrača. "Do poluvremena nismo ličili na sebe. Primili smo rani gol početkom nastavka, ali smo se ubrzo vratili u igru i stvorili smo mnogo šansi. Ispustili smo bodove, ali ne verujem da će rezultat negativno uticati na moje igrače".

Olimpik je odigrao razočaravajućih 0:0 sa Lorijenom. "Ne mogu da krivim navijače zbog njihovog nezadovoljstva. U drugom poluvremenu mogli smo čak i da izgubimo utakmicu. Možete da trenirate igrače, ali kada su na terenu, moraju da sačuvaju nerve. Tokom utakmice oni iskusniji igrači treba da predvode ostale", izjavio je Erik Gerets, trener Olimpika.

Utakmicu sudi Nemac Volfgang Štark.

Grupa A:

1. Olimpik 3 2 1 0 4:1 7
2. Porto 3 1 2 0 3:2 5
3. Bešiktaš 3 1 0 2 2:4 3
4. Liverpul 3 0 1 2 2:4 1

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve