Nova vest
Fudbal

Utorak, 30.10.2007.

16:25

Brazil organizator Mundijala 2014.

Izvor: Nina Kolundžija

Autor:Nina Kolundžija

Default images

Završni turnir prvenstva sveta za fudbalere 2014. godine biće održan u Brazilu, koji je bio i jedini kandidat za organizaciju tog takmičenja, odlučila je u utorak Međunarodna fudbalska federacija (FIFA), a u ženskoj konkurenciji domaćin SP je Nemačka 2011.

"Izvršni komitet je jednoglasno odlučio da odgovornost, a ne samo pravo da organizuje Svetski kup 2014. godine poveri Brazilu", saopštio je predsednik FIFA Sep Blater.

Brazil će tako biti peta država koja je Mundijale organizovala dva puta. Do sada su Svetski kupovi dva puta bili održani u Meksiku (1970. i 1986.), Francuskoj (1938. i 1998.), Nemačkoj (1974. i 2006.) i Italiji (1934. i 1990.).

Brazil, koji je titulu prvaka sveta osvajao rekordnih pet puta i jedini je učestvovao na svih 18 završnih turnira, prvi put je bio domaćin Mundijala 1950. godine, kada je šampion sveta postao Urugvaj.

Za organizaciju utakmica prijavilo se 18 brazilskih gradova, a inspektori FIFA koji su obišli sve stadione odlučili su da u konkurenciji ostane između osam i deset stadiona. Svi će, međutim, morati da budu temeljno rekonstruisani jer u ovom trenutku nijedan ne ispunjava sve uslove FIFA za organizaciju utakmica završnog turnira.

Stošezdesetočlanu brazilsku delegaciju koja je u utorak u Cirihu obrazlagala kandidaturu predvodio je predsednik države Luiz Inasio Lula da Silva, a bili su prisutni i članovi šampionske ekipe iz 1994. godine Romario i Dunga. Upadljivo je, međutim, bilo odsustvo legende brazilskog i svetskog fudbala Pelea.

Nemačka domaćin Mondijala za žene 2011.

Svetsko prvenstvo u fudbalu za žene 2011. godine organizovaće Nemačka koja je dobila više glasova članova Izvršnog komiteta Međunarodne fudbalske federacije nego Kanada, saopštio je u utorak predsednik FIFA Sep Blater.

Ženska fudbalska reprezentacija Nemačke trijumfovala je na poslednja dva Svetska kupa, a završni turnir prvenstva sveta za fudbalerke 2011. biće organizovan u Evropi posle 16 godina.

Šampionat u Nemačkoj biće igran na 12 stadiona, među kojima su oni u Berlinu i Frankfurtu, na kojima su igrane utakmice prošlogodišnjeg prvenstva sveta za fudbalere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve