Nova vest
Fudbal

Utorak, 18.09.2007.

02:45

Grupa 'A': Liverpul u Portugaliji

Izvor: B92, zvanicni sajt

Autor:B92, zvanicni sajt

Default images

Derbi grupe ‘A’ igra se na severu Portugalije. Vicešampion Evrope i petostruki osvajač titule najboljeg na kontinentu, Liverpul, putuje u Porto dvostrukom pobedniku Kupa i Lige šampiona. 'Crveni' u Portugaliji nisu pobedili od 1984. godine, a jedan od aduta Rafe Benitesa je i Fernando Tores koji će debitovati u najjačem klupskom takmičenju na svetu.

I drugi statistički detalj ide u prilog domaćem timu. Devet puta je Porto dočekivao klubove iz Engleske i nikada nije izgubio.

"Igraćemo u istoj formaciji kao i prethodne godine," kaže trener Porta Žesualdo Fereira, najavljujući Kvarežmu i Sektiuija kao podršku jedinom klasičnom napadaču Lisandru Lopesu u sistemu 4-3-2-1.

Porto nije izgubio nijedan bod u prvenstvu svoje zemlje u novoj sezoni pa Fereira kaže da veruje u povoljna ishod bez obzira što je rival igrao dva od poslednja tri finala LŠ.

Oni nisu favoriti. Porto može da pobedi svakog rivala,” rekao je Fereira i dodao da ova utakmica nije važnija od ostalih, “Cilj je plasirati se u drugi krug.”

Liverpul je samo jednom igrao sa Portom, na starom ‘Doš Antaš’ stadionu bilo je 0:0, na ‘Enfildu’ su Englezi dobili sa 2:0 i te godine osvojili Kup UEFA.

Dirk Kajt kaže da su i on i saigrači svesni kakav ih protivnik čeka.

Odlična utakmca za početak Lige šampiona. Znam koliko je važno ostvariti dobar rezultat na startu,” rekao je Holanđanin koji smatra da je poraz u poslednjem finalu veliki motiv za njegov tim, “To je bilo veliko razočaranje za nas. Sada imamo bolji tim i pokušaćemo da osvojimo trofej.”

Benites, menadžer Liverpula, je nešto uzdržaniji.

Važno je ići redom, utakmicu po utakmicu. Porto je veoma iskusna ekipa, jedna od najboljih u Evropi,” rekao je Benites koji je u Portugaliju doveo sve zvezde svog tima.

Olimpik Marsej - Bešiktaš

U drugoj utakmici grupe 'A' sastaju se Olimpik i Bešiktaš. Utakmica u Marseju biće prva u Ligi šampiona posle više od tri godine i z ajedan i za drugi tim, a domaćin je dočekuje uzdrman lošim rezultatima u francuskom prvenstvu. OM je bez pobede u poslednje četiri utakmice.

"To moramo da zaboravimo, Liga šampiona je drugo takmičenje i ovo je prava prilika da se saberemo i počnemo da igramo bolje," kaže trener Olimpika Albert Emon.

U timu neće biti Šejrua, Cana se vraća posle odrađene kazne, a pitanje je da li će u startnih 11 biti Fati ili Taivo. Zenden je spreman i od iskusnog Holanđanina se očekuje da bude jedan od ključnih igrača domaćeg tima.

Gosti su u prvenstvu Turske odigrali solidno u prvih pet kola, primili su samo jedan gol i trenutno su drugi na tabeli. Nekadašnji fudbaler Olimpika Dijata biće u timu, a jedini hendikep ‘crno-belih’ iz najvećeg grada Turske je povreda reprezentativca te države, Gokana Zana.

Bešiktaš je, ipak, u poslednje dve utakmice, odigrao po 0:0 što nije dobar znak pred gostovanje u Marseju.

Istina, ali to me ne brine,” kaže trener Bešiktaša Ertugrul Saglam, “Ovakve utakmice nam pokazuju gde smo i šta bi trebalo raditi a mislim da bi nerešen rezultat bio sasvim dobar za nas.”

Bešiktaš je u trećoj rundi kvalifikacija eliminisao Cirih, a Olimpik je, kao drugoplasirani tim francuskog prvenstva, ušao direktno u prvi krug takmičenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve