Nova vest
Fudbal

Petak, 27.07.2007.

18:23

Ministarka najavljuje nove mere

Izvor: Vladimir Novaković

Autor:Vladimir Novaković

Default images

Ministarka omladine i sporta Srbije Snežana Samardžić-Marković izjavila je Tanjugu da je Zakon o sprečavanju nasilja na sportskim manifestacijama dobar, ali da je doslo do problema prilikom njegove primene i da je zbog toga neophodan sistemski prilaz problemu i hitno usvajanje izmena i dopuna zakonske regulative u toj oblasti.

"Jedan od problema tokom primene Zakona indetifikovalo je Ministarstvo unutrašnjih poslova i odnosi se na utvrdjivanje namere. Namera je bila kažnjiva, ali ono što je pravni problem jeste utvrditi je. U Nacrtu izmena i dopuna postojećeg Zakona to je promenjeno, kao i visina kazni koje će biti daleko drastičnije", precizirala je Samardžić-Marković. .

Resorna ministarka je naglasila da postoji i drugi institucionalni pravac delovanja  u cilju rešavanja problema nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, o kojem je razgovarala sa ministrom pravde Dušanom Petrovićem.

"Zaključili smo da se nasilnici i huligani mogu i prekršajno vrlo efikasno kažnjavati i to je ono što, takođe, želimo da preduzmemo da bismo što pre otpočeli sankcionisanje nepoželjnog ponašanja", rekla je Samardžić-Marković.

Prema njenom mišljenju, obaveza Ministarstva omladine i sporta je i da se mehanizmima kojima raspolaže javno suprotstavlja huliganskom ponašanju.

"Takvo ponašanje je nepoželjno i u smislu da to nije dobar društveni model ponašanja, jer heroji nisu nikada bili oni koji uništavaju. Takođe, nepoželjno je i u onom drugom smislu – ako vi zaista volite svoj klub, a toliku mu štetu činite, tu ljubav ne možete da opravdate nasiljem", naglasila je ona.

Svi koji istinski vole svoj klub, kako je dodala, neće dozvoliti da se stvari kao u slučaju Partizana dešavaju ubuduće, odnosno da njihovi igrači budu isključeni iz takmičenja na međunarodnom nivou i samim tim ne budu u prilici da svoje mogućnosti provere i iskažu u najjačoj konkurenciji.

"Pokušaćemo da delujemo u više pravaca i da inicijative razvijemo. Razmataramo i modele kojima su se druge evropske države izborile, ili se bore sa sličnim problemima. Sa predsednikom Evropskog olimpijskog komiteta Patrikom Hikijem razgovarala sam o tome šta se na evropskom nivou preduzima u prevenciji i kažnjavanju ovakvih pojava", navela je Samardžić-Marković.

Resorni ministar je dodala da je o sprečavanju negativnih pojava u sportu razmenila mišljenje i iskustvo i sa predsednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta Žakom Rogom koji joj je, kako tvrdi, dao neke izvanredne ideje i inicijative.

"Predstavnici Ministarstva već su obavili razgovore i sa nekim od naših vrhunskih sportista, poput Vlade Divca, kako bi se i oni uključili u našu akciju. Oni su idoli mladim ljudima u našoj zemlji i važna je njihova uloga u prenošenju poželjnih modela ponašanja novim generacijama", smatra Samardžić-Marković.

Ona je poručila da je Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim manifestacijama u proceduri, odnosno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova pre oko mesec dana već otpočelo tu proceduru.

"Ministarstvo sporta je dostavilo mišljenje, kao i Ministarstvo pravde, a sledeći korak je da se to završi kroz vladinu proceduru, nadam se, odmah posle letnje pauze, a potom i kroz skupštinsku. Koliko će to dalje trajati ne znamo, ali smo inicijativu već uveliko otpočeli", naglasila je resorni ministar.

Kako je dodala, predstavnici Ministarstva imaju nameru da razgovaraju i sa predstavnicima tužilaštva i sudova, zbog neophodnosti što efikasnijeg sankcionisanja nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama.

"Dogovor je da nadležna ministarstva zajednički nastupaju, jer to dokazuje sistemski prilaz problemu. Pokrenuli smo i kampanju tokom koje ćemo štampati prigodan materijal, odnosno listiće u kojima će crvenom bojom biti obojene negativne pojave i načini kažnjavanja, a zelenom poželjno ponašanje", zaključila je Samardžić-Marković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve