Nova vest
Fudbal

Petak, 27.07.2007.

15:45

Ministarstvo najavilo novi zakon

Izvor: MR

Autor: MR

Default images

Incidenti u Mostaru i odluka Uefe o jednogodišnjoj suspenziji Partizana ponovo su aktuelizovali priču o sprovođenju Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja u sportskim objektima. Državni sekretar Ministarstva sporta i omladine Vlajko Senić najavio je izmenu Zakona o sprečavanju nasilja i istakao da se stari Zakon, koji je donet još 2003. godine, pokazao neefikasnim.

"Mi smo već nakon formiranja Ministarstva omladine i sporta pokrenuli inicijativu i imamo veoma konkretan rezultat. Naime, Ministarstvo unutrašnjih poslova je 10. jula, posle konsultacija sa našim ministarstvom i Ministarstvom pravde, poslalo novi predlog Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja u sportskim objektima. Stari zakon je na snazi, međutim, u praksi se pokazalo da postoje određeni propusti i nemogućnost da se on efikasno sprovede. Novi zakon je sada u proceduri i očekujemo da će on vrlo brzo, početkom jesenjeg zasedanja Skupštine Srbije, biti usvojen i da će policija i pravosuđe imati efikasniji način da se bore protiv nasilja”, kaže Senić za B92.       

Moram da izrazim žaljenje zbog odluke Uefe, jer je Partizan više nego ubedljivo dobio na terenu. Ipak, to je zacrtana politika Uefe koja je usmerena na borbu protiv svega lošeg što se dešava na tribinama širom Evrope”.

Najbitniji deo zakona biće onaj koji se tiče sankcionisanja nasilja na terenu i tu će veću odgovornost imati klubovi, organizatori takmičenja i igrači”.

Ministarstvo će pokrenuti široku akciju društvene prevencije nasilja u sportu. Pokušaćemo da edukujemo neke buduće generacije navijača, da ih usmerimo prema nekim drugim načinima podrške klubu za koji navijaju”.

Najbolje rezultate u borbi protiv nasilja u sportu imali su Britanci, koji su potpuno izbacili nasilje sa stadiona, a Senić kaže da će Ministarstvo sporta i omladine pomoć dobiti upravo od njih.    

Sa Britanskim savetom u Beogradu smo potpisali sporazum o saradnji i od septembra ćemo imati njihovu podršku u rešavanju problema nasilja u sportu. Britanci imaju najbolje rezultate na tom polju, sa izuzetno strogim kaznama i to je recept koji ćemo mi primeniti. Mislim da, uz zajedničku akciju Vlade, Fudbalskog saveza Srbije i klubova, možemo da rešimo taj problem”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Evrokupovi

UEFA kaznila Barselonu

Evropska fudbalska unija (UEFA) kaznila je Barselonu zbog rasističkih ispada njenih navijača u Parizu tokom meča četvrtfinala Lige šampiona protiv PSŽ-a, objavila je Uefa na svom sajtu.

Beta

23:37

10 h

U fokusu

Vidi sve