Nova vest
Fudbal

Sreda, 25.07.2007.

21:09

Pušteni iz zatvora navijači u CG

Izvor: IL

Autor: IL

Default images

Grupa državljana Srbije i grupa državljana Crne Gore, koja je prošle nedelje uhapšena kod Budve zbog kamenovanja autobusa sa navijačima splitskog Hajduka, puštena je u sredu iz zatvora Spuž kod Podgorice. Iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija kod Podgorice pušteno je 39 osoba, uglavnom državljana Srbije, koji su u pritvoru bili od 19. jula zbog sumnje da su počinili krivično delo - nasilničko ponašanje u grupi.

Sudija Osnovnog suda u Kotoru Biljana Uskoković uvažila je žalbu advokata na rešenje o određivanju pritvora i sprovođenju istrage, kazali su agenciji Beta advokati Dragan Garić i Branislav Jovićević. Oni su uhapšeni kod plaže Jaz, nadomak Budve, jer su prema navodima policije kamenovali autobuse sa hrvatskim navijačima koji su ih prevozili do Podgorice na fudbalsku utakmicu između Hajduka i Budućnosti.

Uhapšeni mladići negiraju da su kamenovali autobuse sa hrvatskim navijačima i tvrde da su se slučajno zatekli na plaži Jaz kod Budve, te da ih je policija hapsila nasumice na osnovu izgleda.

"Pokupili su kratko ošišane, korpulentnije momke sa tetovažama koji su odgovarali profilu huligana i počeli da nas tuku bez ikakvog razloga", tvrdi Vanja Vulović iz Beograda.

Uhapšeni mladići imaju između 18 i 25 godina i svi navode da su u Crnu Goru došli 16. jula na letovanje, nekoliko dana uoči utakmice. Oni tvrde da su na dan hapšenja bili na plažama od Herceg Novog, preko Bečića, do Budve i Jaza. 

Nenad Stević, otac 18-godišnjeg mladića iz Niša, navodi da mu je jedan od policajaca potvrdio da mu je sin uhapšen greškom, te da je nevin u zatvoru. Stević se zahvalio ambasadorki Crne Gore u Srbiji Anki Vojvodić na pomoći i ocenio da je "sramota" što Srbija nema ambasadora u Podgorici.

Darko Bulović iz Kragujevca kaže da je u policiji "pod prisilom" priznao da je kamenovao autobus sa hrvatskim navijačma, ali da je
iskaz promenio pred istražnim sudijom. Mladić je novinarima pokazao podlive na ruci i u slabinskom delu tela i kazao da su to povrede koje je, kako tvrdi, zadobio prilikom hapšenja.

Advokati Garić i Jovićević, međutim, navode da je policija korektno postupala prema uhapšenima, da ih nije tukla, i da je "pitanje" kako je povređen mladić iz Kragujevca. Garić je kazao da su njegovi klijenti nevini, da nije bilo dokaza za njihovo hapšenje i pritvaranje i da je njihovo "spontano" okupljanje na Jazu "reakcija na najave hrvatskih navijača da će zapaliti Crnu Goru".

Prema navodima advokata, proces protiv njihovih klijenata mogao bi da se završi prekršajnom prijavom zbog narušavanja javnog reda i mira. Za to krivično delo predviđena je kazna zatvora do 60 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve