Nova vest
Fudbal

Sreda, 25.07.2007.

20:57

Optužnice za nameštanje u Portugalu

Izvor: VI

Autor: VI

Default images

Javni tužilac u Portugaliji podigao je optužnice protiv više lica zbog nameštanja rezultata na 20 utakmica u sezoni 2003/2004, uključujući i dve utakmice Porta, koji je te godine pod vođstvom Žozea Murinja osvojio šampionsku titulu.

U saopštenju javnog tužioca ne navodi se ko je sve optužen za ta krivična dela, ali portugalski mediji tvrde da su među njima predsednik Porta Žorge Pinto da Košta, predsednik portugalsle lige Valentim Lureiro i bivši predsednik Sudijskog komiteta Žoze Pinto de Sousa. 

Istraga o tome trajala je duže od tri godine, a akcija policije pod nazivom "Zlatna pištaljka" počela je posle jedne anonimne prijave da neki prvoligaški arbitri u kladionicama uplaćuju velike iznose na utakmice koje treba da sude. Pored Porta, utakmice je nameštalo još šest klubova, uključujući i Benfiku, a utvrđeno je i da je u toj sezoni bilo lažirano najmanje 15 drugoligaških utakmica. 

Istraga je ubrzana kada je početkom ove godine portugalski javni tužilac preuzeo slučaj od policije i za šefa tima protiv korupciju u sportu postavio jednog od svojih zamenika. Klupko je počelo da se odmotava nakon što je bivša ljubavnica predsednika Porta u knjizi koja je postala bestseler iznela niz optužbi na njegov račun. Nakon izlaska knjige iz štampe, ona je danima davala iskaz islednicima tima za borbu protiv korupcije u sportu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve