Nova vest
Fudbal

Nedelja, 06.05.2007.

00:33

Titula za Dinamo iz Bukurešta

Izvor: Vladimir Novaković

Autor:Vladimir Novaković

Default images

Fudbaleri Dinama iz Bukurešta osvojili su 18. titulu prvaka Rumunije. Dinamo je u 30. kolu igrao sa Politenikom iz Jašija 1:1, i stekao nedostižnih 13 bodova prednosti četiri kola pre kraja. Vlasnik bukureštanskog kluba isplatio je premije svojim igračima još zimus, ubeđen da će osvojiti titulu zbog velike bodovne zalihe koju je ekipa Mirčee Rednika imala već tada.

U meču 30. kola Dinamo je poveo u sedmom minutu golom Klaudijua Nikuleskua iz penala. To je bio šesnaesti gol prvog strelca lige i prvi penal za Dinamo u sezoni!

Gosti su izjednačili u 93. minutu, pogotkom Klementa Palimarua, dok je domaća publika već slavila titulu, prvu posle 2004. godine.

Daleko je uzbudljivija borba za drugo mesto, koje vodi u drugu rundu kvalifikacija za Ligu šampiona. Za sada na toj poziciji je CFR iz Kluža, koji je u direktnom duelu (inače derbiju dva nekadašnja železnička kluba) savladao Rapid iz Bukurešta 3:2.

Posle dva gola Didija u dva minuta prvog poluvremena odluka je pala u finišu – golom Semeda u 84. minutu. To je prva ligaška pobeda kluba iz Transilvanije nad Rapidom posle 31 godine, a klub iz prestonice sada zaostaje za njima šest bodova.

Bod iza tima iz Kluža je Steaua, koja je u gostima pobedila ekipu Unirea Valahorum Urzičeni rezultatom 2:1. Ukoliko CFR zauzme drugo mesto na kraju sezone, postaće prvi klub izvan Bukurešta, koji će se naći makar u kvalfikacijama za LŠ od osnivanja tog takmičenja.

Poslednji prvak Rumunije baziran van glavnog grada bila je legendarna Univerzitatea iz Krajove, koja je četvrtu (poslednju za sada) titulu osvojila 1991. godine.

Rumuni imaju pravo na dva kluba u kvalifikacijama za LŠ posle odličnih rezultata u Kupu UEFA, posebno u sezoni 2005/06, kada je četvrtfinale donelo derbi Bukurešta Rapid – Slavija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

4 h

U fokusu

Vidi sve