Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 02.04.2007.

04:04

Ferguson: Gde je kazna za Boatenga?

Izvor: Vladimir Novaković

Autor:Vladimir Novaković

Default images

Menadžer Mančester Junajteda ser Aleks Feguson oštro je optužio Fudbalsku asocijaciju Engleske, jer nije preduzela istragu protiv prvotimca Midlzbroa Džordža Boatenga. Boateng je pre dve nedelje, posle kup meča dva tima, rekao da će zvezdu Mančester Junajteda "Kristijana Ronalda neko pristojno srediti jednog dana". Ronaldo je u finišu tog meča bio meta brutalnih startova protivničkih igrača zbog poigravanja sa njima, a Džejms Morison je zbog jednog takvog isključen u 93. minutu.

Ferguson optužuje FA da vodi politiku dovostrukih standarda, jer bi "protiv igrača Mančester Junajteda odavno pokrenula postupak u sličnoj situaciji".

"Da je neki od naših igrača rekao nešto slično, postpuak bi bio odavno pokrenut. Verujem da bi poziv na saslušanje bio napisan unapred", rekao je Ferguson.

Menadžer "Crvenih đavola" se seća situacija kada su igrači njegove ekipe bili mnogo žešće kažnjavani od ostalih za iste prekršaje (Rio Ferdinand dobio osam meseci suspenzije za nedolazak na doping test, Kristijan Nege iz Mančester Sitija za isti prestup kažnjen sa dve hiljade funti).

Za razliku od FA, Evropska fudbalska unija odmah je pokrenula istragu pošto je golman begijske reprezentacije Stejn Stejnen dao sličnu izjavu medijima pred duel svoje selekcije sa Portugalom.

"Jedini način da ga zaustavimo je da ga izlomimo, i to ćemo uraditi", rekao je Stejnen pred meč, a UEFA je odmah reagovala. Tokom utakmice Belgijanci nisu bili oštri prema Ronaldu, a on im je dao dva gola u pobedi 4:2.

Ferguson je odbacio i pomisao da utiče na Ronalda da prestane da se poigrava sa rivalima na terenu.

"Dečko trenira svakog dana, i radi to s razlogom. Vežba da bi se iskazao na fudbalskom terenu, da bi pokazao svoju umešnost i talenat. Momak je rođen da bi to radio. Zar treba da mu kažemo da prestane s tim, ili da kad dobije loptu, pošalje je na tribine? Siguran sam da bi naši rivali to voleli", ironičan je Škot.

Ronaldov način igre, i kvalitet kojim se očigledno izdvaja u odnosu na konkurente, doneli su mu poređenje sa Džordžom Bestom, najtalentovanijim britanskim igračem u istoriji. Best je takođe nosio broj sedam u Mančester Junajtedu, a protivnike je nadigravao na sličan način. Ferguson se slaže da je sličnost očigledna.

"Najbolja stvar kod Ronalda je što, kada god ga neko faulira, on ustane, i traži ponovo loptu. Takvu hrabrost imao je i Džordž Best. Ne dozvoljava nikome da ga maltretira ili uplaši. To je fantastičan stav za mladog igrača", kaže Ferguson.

Ronaldo je apsolutni favorit za naslov najboljeg igrača sezone u Premijer ligi i u izboru kolega i u izboru novinara. On je tokom sezone postigao 18 golova (16 u Premijer ligi, čime je već izjednačio rekord u konkurenciji veznih igrača), uz 14 asistencija. Posle tri relativno neuspešne sezone Mančester Junajted je na najboljem putu da osvoji 16. titulu prvaka, a ozbiljan je kandidat za trofej u još dva takmičenja – FA kupu i Ligi šampiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve