Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 15.03.2007.

22:58

Palop spasao Sevilju u Donjecku

Izvor: Vladimir Novaković

Autor:Vladimir Novaković

Default images

Fudbaleri AZ Alkmara, Benfike, Sevilje i Espanjola plasirali su se u četvrtfinale Kupa UEFA. Alkmar je pred svojom publikom pobedio Njukasl rezultatom 2:0 i nadoknadio zaostatak posle poraza 2:4 u prvom meču. Sevilja je preživela dramu u Donjecku, gde je Šahtjor vodio do nadoknade vremena, a golman Andres Palop je pogotkom odveo meč u produžetak, koji je dobio njegov tim. Espanjol je kod kuće lako pobedio Makabi iz Haife 4:0, posle meča bez golova u Izraelu. Penal Simaa u 87. minutu eliminisao je PSŽ.

AZ je pred svojom publikom brzo stigao do prvog gola, kada je Dani Kufermans asistirao Šoti Arvleadzeu. Gol Gruzijca u 14. minutu potpuno je otvorio meč, jer je domaćinu trebao još samo jedan gol, a do njega su stigli posle 56 minuta, kada je Kufermans najspretnije reagovao na korner.

Znajući da 2:0 odgovara domaćem timu gosti iz Njukasla krenuli su u ofanzivu. Oba Martins nie uspeo da iskoristi situaciju 1 na 1, a Skot Parker je postigao gol, ali je on poništen zbog faula. Pre toga su igrači engleskog tima dva puta izbacivali loptu sa gol-linije.

Rezultat nije promenjen, pa je AZ drugi put u nizu prošao na gol u gostima. U četiri meča sa Fenerbahčeom i Njukaslom tim Luja van Hala dao je devet golova. Sa 23 postignuta u 10 mečeva Kupa UEFA, momci iz severne Holandije su najefikasniji tim takmičenja, a isti status imaju i u Erediviziji.

Espanjol se dugo mučio sa Makabijem, ali kada je Ivan de la Penja probio odbranu rivala, u roku od osam minuta pogodili su i Raul Tamudo i Luis Garsija. U finišu meča konačnih 4:0 doneo je Valter Pandijani.

Golova do poluvremena nije bilo ni u Donjecku, a onda je počeo spektakl. Najpre je Matuzalem dao jedan od najlepših golova sezone – skočivši u salto, on je petom zakucao loptu u Palopovu mrežu.

Usledilo je izjedačenje Mareske, ali je Blumer doneo prednost Šahtjoru sedam minuta pre kraja. U nadoknadi vremena Palop je otišao u šesnaesterac protivnika, i najbolje se snašao posle kornera.

U produžecima gol je postigao Urugvajac Ćevanton, posle čega su Ukrajincima trebala dva pogotka za plasman u sledeću rundu. Nisu uspeli, pa Andalužani i dalje imaju šansu da odbrane trofej.

Benfika je u poslednjem meču brzo stekla prednost golovima koje su postigli Simao i Pti. Međutim, Portugalac u dresu pariskog kluba Pedro Pauleta uzvratio je golom osam minuta pre poluvremena, pa su na poluvremenu timovi bili potpuno poravnati (2:1 za PSŽ u prvom meču).

Benfika je u nastavku propustila nekoliko prilika, pre nego što je u 87. minutu Mulumba brutalno startovao na Lurensa u šesnaestercu. Kongoanac je kažnjen crvenim kartonom, a Simao postigao drugi gol večeri i odveo "Orlove" u četvrtfinale.

Plasman u četvrtfinale u sredu su obezbedili Bajer iz Leverkuzena, Totenhem, Osasuna i Verder.

Žreb će biti obaljen u petak u Glazgovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve