Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 01.02.2007.

05:15

Kraj prelaznog roka u Britaniji

Izvor: Vladimir Novaković

Autor:Vladimir Novaković

Default images

Kako to obično biva, poslednji dan prelaznog roka u Britaniji doneo je dramu.

Najaktivniji su, po očekivanju, bili klubovi koji se bore za opstanak u Premijer ligi, a istakao se Vest Hem.

Taj klub obavio je najskuplji transfer 31. januara, pošto je posle mnogo ubeđivanja i natezanja uspeo da dobije pristanak Birmingem Sitija na dovođenje Metjua Apsona. Bivši reprezentativac Engleske ostaće na Apton parku četiri i po godine, a koštaće "Čekićare" 6 miliona funti (potencijalno raste na 7,5 miliona). Sudeći po njegovoj formi posle oporavka od povrede, Apson će srediti katastrofalnu odbranu kluba iz istočnog Londona.

Pre toga Vest Hem se približio prodaji Havijera Maskerana (gornja slika), pošto je FIFA dala specijalnu dozvolu da on zaigra za Liverpul. Po propisima Svetske fudbalske federacije jedan igrač može da igra za najviše dva kluba u jednoj sezoni, a Maskerano je od 1. jula do danas igrao za Korintijans i Vest Hem. Sada se očekuje dozvola Premijer lige, koja je potvrdila prijem svih dokumenata pre isteka prelaznog roka i dodala da će odgovor biti brz.

Aktivnosti završnog dana Vest Hem je okončao devet minuta pre ponoći, pozajmivši Tajrona Mirsa Derbi Kauntiju.

Poslednji transfer ovog prelaznog roka zaključen je čak nekoliko minuta posle ponoći, kada je zvezda Seltika Šon Malouni za milion funti prešla u Aston Vilu. Malouni će tamo ponovo raditi sa bivšim šefom Martinom O'Nilom, kao i dvojicom bivših saigrača (Petrov, Saton). Seltik je zauzvrat iz Hartsa doveo Pola Hartlija za 1,1 milion funti.

Dok su igrači poslednjeplasiranog Votforda brojali lopte u mreži na Old Trafordu, uprava je radila svoj posao i dovela Francuze Sedrika Avinela (Kretej), Žoana Kavalija (Istr) i Brazilca Daglasa Rinaldija (Veranopolis). Ranije tokom dana novi član tima postao je Garet Vilijams iz Lestera (srednja slika).

Everton je iz Benfike na pozajmicu doveo Manuela Fernandeša, veznog igrača koji je prvu polovinu sezone proveo u Portsmutu. Za talentovanog Portugalca navodno je ranije bio zainteresovan i Mančester Junajted, a na Fraton parku imao je bizarnu klauzlu ugovora – ako zaigra u dve uzastopne utakmice, klub mora da ga otkupi. Hari Rednap nije naseo, a kakav je ugovor Benfike sa Evrtonom saznaćemo uskoro.

Dva nekadašnja velika talenta sa različitih krajeva liverpulskog Stenli Parka sele se u manje glamurozne delove Mančestera. Bivši vezni igrač Liverpula Dejvid Tompson (29) prelazi u Bolton iz Portsmuta, dok je Majkl Bol (27), levi bek na kojem se svojevremeno planirala budućnost Evertona, iz PSV-a došao u Mančester Siti.

Totenhem je švajcarskog reprezentativca Reta Ciglera, levog bočnog igrača, pozajmio Sampdoriji do kraja godine. Cigler je prošle sezone bio na pozajmicama u Hamburgeru i Viganu, ali se kod Martina Jola nije izborio za mesto.

Konačno, Reding je pojačao odbranu dovođenjem iskusnog Majkla Duberija (donja slika). Duberi je krajem devedesetih imao status velikog talenta, kada je nastupao za Čelsi, odakle se preselio u Lids. U međuvremenu pao je sa klubom rang niže, a prvu polovinu ove sezone nosio je dres Stouk Sitija u Čempionšipu.

Prelazni rok tako je završen bez previše aktivnosti vodećih klubova. Mančester Junajted nije doveo ni Ovena Hargrivsa, ni Gareta Bejla, ali za utehu navijačima nije ni prodao fantastičnog Kristijana Ronalda. Radosni su i u Čelsiju – iako su konačno preživeli prelazni rok bez velikih pojačanja, Arjen Roben nije prešao u Bajern.

Tržište na Ostrvu biće zatvoreno do kraja tekuće sezone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve