Nova vest
Fudbal

Utorak, 30.01.2007.

19:32

Ferguson: Video tehnologija, odmah!

Izvor: Vladimir Novaković

Autor:Vladimir Novaković

Default images

Menadžer Mančester junajteda ser Aleks Ferguson zatražio je upotrebu video tehnologije kao pomoć sudijama.

Ferguson je to zatražio posle subotnjeg meča sa Portsmutom u četvrtom kolu FA Kupa, kada je njegov tim žestoko oštećen.

Naš reprezentativac Nemanja Vidić postigao je u prvom poluvremenu tog meča gol, ali sudije nisu primetile da je lopta prešla gol-liniju (na slici). U drugom delu, još uvek pri rezultatu 0:0, fantastični gol Henrika Larsona poništen je zbog ofsajda, ali je usporeni snimak pokazao da nije bilo prekršaja.

"Fudbal mora širom da otvori oči. Ljudi koji vode igru opiru se uvođenju tehnologije, ali je toliko novca u pitanju da je svaka sudijska odluka bitna.

Ferguson je ukazao na to da je video tehnologija već korišćena, ali samo u situacijama u kojima to odgovara fudbalskim vlastima.

Zanimljivo je to primetiti, jer nema nikakve dileme da je u finalu Svetskog prvenstva Zinedina Zidan isključen kada je četvrti sudija video video snimak. Kada im odgovara koriste je, ali u 99 posto slučajeva, kada treba presuditi da li je postuignut gol na primer, ne dozvoljavaju to.

Ferguson je ubeđen da će video tehnologija postati sastavni deo fudbala, baš kao što je već slučaj u ragbiju, kriketu, američkom fudbalu ili hokeju.

Verujem da će tehnologija postati sastavni deo fudbala, ali nisam siguran da će se to dogoditi dok se ja bavim ovim sportom“, zaključio je ser Aleks Ferguson.

FIFA strogo zabranjuje nacionalnim federacijama da se bez odluke na globalnom nivou upuste u upotebu tehnologije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve