Nova vest
Fudbal

Petak, 08.12.2006.

19:28

Uefa primila Gibraltar

Izvor: Andrijana Žikić

Autor:Andrijana Žikić

Default images

Izvršni komitet Evropske fudbalske asocojacije (Uefe) saopštio je u petak odluku o privremenom članstvu Gibraltara. Španija se žestoko protivi prijemu Gibraltara, s obzirom da je smatra svojom teritotijom.

Povodom ove odluke, oglasila se i Svetska fudbalska organizacija objašnjavajući da Gibraltar ne ispunjava statutarne zahteve da bi postala njen član.Punopravno članstvo će biti razmatrano na Kongresu Uefe u januaru.

Izvršni direktor Uefe Lars Krister Olson rekao je u petak da se Izvršni odbor protivi punopravnom članstvu Gibraltara, ali da su mu bile vezane ruke posle odluke Arbitražnog suda:"Teoretski smo mogli da kažemo ne. Ali, kada imate zakonsku strukturu koja priznaje Arbitražni sud za sport kao vrhovni sud u sportskim pitanjima, onda bi bilo čudno da priznajemo sud, ali da ne slušamo njegove odluke".

On je upozorio da bi eventualna odluka Kongresa o prijemu Gibraltara mogla da ima dalekosežne posledice, ne samo po tu teritoriju.

"Ovo je mnogo veće pitanje i moglo bi da otvori mnoga politička pitanja kao što su pitanja Baskije i Katalonije u Španiji, ili statute pojedinih regija Nemačke", kazao je Olson.

"Politički gledano, to je jedno osetljivo pitanje, i zbog toga je Uefa želala da sledi Fifu u odluci da samo savezi potpuno priznatih država mogu biti članovi", dodao je Olsen.

Uefa je u skladu sa tim praviilom Fife promenila svoj statut 2001. godine, ali je Arbitražni sud za sport naveo da je Gibraltar zahtev podneo dve godine pre te promene.

Sud je u konačnoj odluci naveo da Kongres Fife treba da donese odluku na osnovu pravila koja su važila u vreme kada je Gibraltar podneo zahtev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Srpski fudbal

Piksi na EURO misiji – prva stanica Torino

Dok fudbalska Evropa odbrojava do početka samita najboljih kontinentalnih selekcija koji se održava u Nemačkoj od 14. juna, selektor Dragan Stojković sa najbližim saradnicima radi na pripremama za najveći fudbalski događaj u 2024. godini.

FSS

13:29

3 h

U fokusu

Vidi sve