Nova vest
Fudbal

Petak, 06.10.2006.

16:10

Bitka za EURO 2008, grupe E, F i G

Izvor: Vladimir Novaković

Autor:Vladimir Novaković

Default images

Derbi kola u grupi E igra se u Moskvi, gde Hidinkova Rusija dočekuje Izrael. Selekcija sa Bliskog istoka odradila je bez greške lakši deo posla i zabeležila pobede nad Autsajderima iz Estonije i Andore. U grupi sa četiri jaka tima svaki bod u mečevima sa direktnim rivalima biće izuzetno bitan.

Rusi su odigrali samo jednu utakmicu, prepustivši bod Hrvatima. Od raspada SSSR-a ruska selekcija nije postigla značajniji rezultat – i kada bi se plasirali na takmičenje (kao EP 1996. ili SP 2002. godine), doživeli bi debakl u prvoj rundi. Čarobnjak Hidink dobio je zadatak da zlu sreću preokrene, ali početak nagoveštava da će u Rusiji imati više problema nego na dosadašnjim destinacijama.

Izrael je sedamdesetih vezao dva nastupa na velikim turnirima (SP Meksiko 1970, OI Montreal 1976), a selektor Dror Kaštan misli da je vreme da nacija prestane da živi u lepim sećanjima i koncentriše se na sadašnjost. Optimizam nije umanjio ni izostanak Katana, Zandberga, Golana i Benajuna zbog povreda. Njihov izostanak nadomestiće junior Amit Ben Šušan, kao i dva stranca koja nastupaju za selekciju jevrejske države – Argentinac Kolauti i Nigerijac Tamuz.

Engleska u Mančesteru dočekuje Makedoniju, koju je već pobedila u ovim kvalifikacijama – 1:0 u Skoplju. U centru pažnje je povratnik Vejn Runi, suspendovan u prethodna dva meča, koji se sreće sa selekcijom kojoj je dao prvi gol u reprezentativnom dresu (u pobedi 2:1 pre tri godine on je postao najmlađi strelac za Englesku u istoriji).

Pomenuta dva plus tri meča suspenzije sa klupskih mečeva totalno su poremetili Runijevu formu, pa se od njega očekuje povratak u duelima sa Makedonijom i Hrvatskom.

Ako Engleskoj treba upozorenje pred subotnji meč, može ga naći u prethodnom gostovanju Makedonaca u njihovoj zemlji. U kvalifikacijama za EP 2002. naš južni sused osvojio je bod u Sautemptonu, posle 2:2, a briljirao je Artem Šakiri.

Andora je u kvalifikacije ušla sa dva ubedljiva poraza (0:5 u Engleskoj, 1:4 od Izraela), a bolje izglede nema ni u Maksimiru. Gosti sa Pirineja stižu u Zagreb oslabljeni, jer Mark Bernaus igra za svoj klub Elče, ali će on doći na vreme za sledeći meč sa Makedonijom.

Zapadni susedi ne mogu da računaju na Tudora i Olića, a verovatno ni na Sablića i Rapaića, zbog nedovoljno zalečenih povreda. Međutim, bukvalno jedina opasnost za Hrvate leži u činjenici da već u sredu na Maksimir stižu Englezi, pa bi taj 'meč decenije' mogao da u potpunosti zaokupi misli Vatrenih.

Grupa 'E':

Engleska – Makedonija (Mančester, 18.00)
Rusija – Izrael (Moskva, 17.00)
Hrvatska – Andora (Zagreb, 20.15)

Tabela: Engleska 6 (2), Izrael 6(2), Makedonija 3(2), Hrvatska 1(1), Rusija 1(1), Estonija 0(2), Andora 0(2)

Stadion Rosunda u Solni kraj Stokholma biće poprište velikog okršaja Šveđana i Španaca. Ulog je ogroman: Šveđani imaju sve bodove iz prva dva meča, ali nijednog ozbiljnog protivnika iza sebe (Letonija i Lihtenštajn). Španci su već izgubili jednom – u Belfastu – pa bi im novi poraz u veoma teškoj grupi značio pola oproštaja od turnira u Alpima.

Luis 'Kornjača' Aragones već je podnosio ostavku, 80 posto od 100 hiljada Španaca glasalo je za njegov odlazak, ali je FS Španije to odbio.Ovog meseca najveću pažnju privukla je Aragonesova odluka da u tim ne pozove Raula Gonsalesa – on je prvi selektor koji se usudio da to učini ako je napadač Reala zdrav. Uz to Španci ne mogu da računaju ni na povređenog Hosea Rejesa.

Lako nije ni Larsu Lagerbeku, koji osim nedisciplinovanog Zlatana Ibrahimovića ne može da računa ni na povređenog Melberga, a nesiguran je nastup Linderota i Albeka.

Momci iz Alstera probaće da ponove šokantan uspeh iz duela sa Španijom, kada gostuju na Parkenu. Kopenhagen je mesto na kojem je danska selekcija umela da žestoko kiskne, ali u ovoj grupi mesta za kiks jednostavno nema.

Pobeda u Rejkjaviku mnogo će značiti za samopouzdanje ekipe Mortena Olsena, koja je posle dugog niza učešća na velikim takmičenjima preskočila Nemačku ovog leta.

Treći meč grupe igra se u Rigi, gde je Island gost Letonije. Letonci su igrali na prošlom kontinentalnom šampionatu, pošto su napravili niz iznenađenja. Ovog puta Letonci su smešteni u grupu kroz koju će veoma teško proći.

Island je iz ciklusa u ciklus sve ozbiljniji tim, ali ih je Danska spustila na zemlju pobedom u Rejkjaviku. Prilika da se utisak popravi je u Rigi, gde Island dolazi oslabljen neigranjem četiri dosadašnja standardna igrača, među kojima je i Hejdar Helguson.

Grupa 'F':

Švedska – Španija (Solna, 20.00)
Danska – Severna Irska (Kopenhagen, 20.00)
Letonija – Island (Riga, 20.00)

Tabela: Švedska 6(2), Danska 3(1), Island 3(2), Severna Irska 3 (2), Španija 3 (2), Letonija 0(1), Lihtenštajn 0 (2)

Deset dana pošto je ugostio Čelsi stadion Vasil Levski biće mesto velikog okršaja selekcija Bugarske i Holandije. Duela dva fudbalska giganta na klupi – Hrista Stoičkova i Marka van Basten.

Van Basten je preživeo duplo odbijanje u jednoj nedelji, jer pozive da igraju u nacionalnom dresu nisu prihvatili van Bomel i van Nistelroj. Ipak, holandska selekcija biće izuzetno opasna u napadačkoj fazi, sa premijerligaškim triom Kajt – van Persi – Roben.

Hristo ima tim koji po kvalitetu može da se poredi sa slavnom ekipom u kojoj je sâm igrao. Berbatov, Božinov i dva Petrova obećavaju dobru budućnost bugarskog fudbala.

Rumuni više nemaju prostora za manevar – Bugari su im oteli dva boda u Bukureštu i svaki kiks u duelu sa Belorusijom bio bi potpuno fatalan.

U timu Viktora Piturke nema više veterana Munteanua (u međuvremenu podneo ostavku kao trener Kluža) i Lobonta, kao ni Kontre i Kodree. U dresu reprezentacije debitovaće 19-godišnji štoper Dinama Radu Stefan.

U poslednjem meču grupe, koji se igra u Celju, domaća Slovenija je potpuni favorit u duelu sa ekipom Luksemburga.

Rumunija – Belorusija (Bukurešt, 19.15)
Slovenija – Luksemburg (Celje, 20.00)
Bugarska – Holandija (Sofija, 20.45)

Tabela: Holandija 6(2) Bugarska 4(2), Rumunija 4(2), Albanija 1(2), Belorusija 1(2), Luksemburg 0(1), Slovenija 0(1)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve