Nova vest
Fudbal

Sreda, 06.09.2006.

23:27

EURO 2008: Remi u Finskoj

Izvor: Miloš Šaranović

Autor:Miloš Šaranović

Default images

Širom Evrope u sredu je, pored meča u Varšavi, odigrano još 20 utakmica u kvalifikacijama za EP 2008. Najzanimljivije je bilo u Parizu, Belfastu i Seravaljeu gde su Nemci postavili novi rekord takmičenja za titulu prvaka Evrope u fudbalu.

U grupi A, u kojoj se takmiči i Srbija, odigrane su još tri utakmice. Belgija, naš sledeći rival, je posle šokantnog remija sa Kazahstanom pobedila Jermeniju kao gost sa 1:0.

Finci su poveli i najavili da su pretnje Portugalaca da će pokazati da su ubedljivo najbolji tim u grupi bile samo pokušaj da se zastraši protivnik. Iskusni Gomeš uspeo je da izjednači, a gosti su od 53. minuta igrali sa fudbalerom manje jer je Rikardo Košta isključen zbog dva žuta kartona. Da polufinalisti prethodnog SP osvoje bod pobrinuo se golman Rikardo koji je u svim izveštajima proglašen za apsolutnog heroja utakmice.

U duelu ekipa koje popunjavaju broj učesnika kvalifikacija nije bilo pobednika.

Grupa A
Azerbejdžan - Kazahstan 1:1
Ladaga 16 - Bjakov 36
Armenija - Belgija 0:1
van Bujten 41
Finska - Portugal 1:1
Johanson 21 - Nunjo Gomeš 41
Poljska - Srbija 1:1
Matušjak 30 - Lazović 71

Slatka osveta Francuza

Derbi večeri igran je u Parizu. Vicešampioni sveta pobedili su svetske prvake i tako se, bar delom, osvetili za poraz u Berlinu 9. jula. Sidni Govu je na najbolji nain zamenio povređenog Trezegea. Postigao je dva gola za domaće koji su već posle 17 minuta igre bili na 'plus dva'. Đilardino je bio strelac za Italijane koji posle dve odigrane utakmice imaju samo jedan bod.

Škoti su pobedili u Litvaniji, poveli su na samom početku nastavka, postigli i drugi gol i izdržali do kraja. Litvanci su tako obezvredili bod osvojen na gostovanju u Napulju u prvom kolu.

Pobedila je i selekcija Ukrajine. Učesnici prethodnog Svetskog prvenstva su poveli, gosti iz Gruzije uspeli da preokrenu rezultat, ali je Andrij Rusol, deset minuta pre kraja postigao pobedonosni gol.

Grupa B
Ukrajina - Gruzija 3:2
Ševčenko 31, Rotan 61, Rusol 78 - Arveladze 37, Demetradze 60
Litvanija - Škotska 1:2
Miceika 85 - Dejli 46, Miler 62
Francuska - Italija 3:1
Govu 2, 55, Anri 17 - Đilardino 19

Slišković podneo ostavku

Norvežani su, posle ubedljive pobede pobede u Mađarskoj, savladali selekciju Moldavije najavivši da su odlučni da se vrate na veliku scenu i kroz jednu od slabijih grupa u kvalifikacijama obezbede nastup na Evropeskom prvenstvu. Do pobede nad autsajderom nisu došli lako, bilo je potrebno da gostima koji su celo poluvreme igrali sa desetoricom padne koncentracija pa su oba gola postignuta u finišu meča.

Posle ubedljive pobede na Malti u subotu selekcija Bosne i Hercegovine je potpuno razočarala. Mađari su, iako su u prvom nastutpu u kvalifikacijama igrali očajno, poveli, Spahić je, tri minuta kasnije dobio crveni karton, a gol Misimovića iz jedanaesterca bio je slaba uteha za navijače BiH u Zenici koji su se nadali pobedi svog tima. Odmah posle utakmice Blaž Slišković podneo je ostavku na mesto selektora BiH.

Turci su odradili jednu utakmicu kazne zbog prošlogodišnjeg napada na fudbalere Švajcarske u revanšu baraža za odlazak na SP. U Frankfurtu, pred potpuno praznim tribinama savladali su selekciju Malte.

Grupa C
Norveška - Moldavija 2:0
Stromstad 74, Iversen 79
Turska - Malta 2:0
Nihat Kaveči 56, Metin 77
BiH - Mađarska 1:3
Misimović 64(p) - Husti 36(p), Gera 47, Dardai 49

Rekord Nemaca u San Marinu

U grupi D odigrane su dve utakmice, a i jedna i druga će se pamtiti.

Ona igrana u Bratislavi ostaće u sećanju Česima zbog ubedljive pobede nad komšijama i napadaču Glazgov Rendžersa Liboru Sionku koji je dominirao i postigao prva dva gola. Česi su prethodni put pobedili Slovake u kvaliikacijama za SP 1998. godine.

Nemci su u San Marinu postavili novi rekord kvalifikacija za EP (prethodni držali Španci koji su 1983. godine pobedili Maltu sa 12:1), postigavši 13 golova, ne primivši nijedan. Najefikasniji je bio Podolski sa četiri gola, a zagovornici teze da bi UEFA morala da 'prekomponuje' kvalifikacije da ne bi bilo potpuno neravnopravnih duela dobili su novi argument.

Grupa D
Slovačka - Češka 0:3
Sionko 10, 21, Koler 57
San Marino - Nemačka 0:13
Podolski 12, 42, 64, 70, Švajnštajger 29, 48, Klose 30, 45, Balak 35, Hiclsperger 66, 72, M. Fridrih 87, Šnajder 90(p)

Krauč nastavio da pogađa

Treću pobedu Engleskoj od kada je na klupi Meklaren i najbolji start u kvalifikacijama za neko veliko takmičenje doneo je Piter Krauč. Napadač Liverpula postigao je jedanaesti gol na poslednjih deset utakmica svoje reprezentacije, dovoljno za pobedu u Skoplju. Asistent je bio Frenk Lampard.

Hrvati su, i pored problema sa nedisciplinom igrača, otišli u Moskvu spremni i Gusu Hidinku pokazali da posao 'vraćanja ruskog fudbala u vrh' neće biti nimalo lak. Rusi su imali inicijativu, Hrvati stativu, a pobednika nije bilo.

U istoj grupi tri planirana boda osvojili su i fudbaleri Izraela. Igrali su u Nejmejhenu, u Holandiji, lako sa Andorom.

Grupa E
Izrael - Andora 4:1
Benajun 9, Šušan 11, Geršon 43(p), Tamuz 69 - Fernandes 84
Makedonija - Engleska 0:1
Krauč 46
Rusija - Hrvatska 0:0

Hili pobedio Španiju

Iznenađenje večeri priredili su fudbaleri Severne Irske koji su pobedili u Belfastu Španiju sa 3:2. Gosti su dva puta vodili, ali je napdač Lidsa Dejvid Hili postigao tri gola i postao prvi fudbaler iz Severne Irske koji je tako nešto uradio u poslednjih 15 godina. Prethodno je Ćavi postigao 1000. gol u istoriji nastupa reprezentacije Španije.

Danci su Islanđanima pokazali da su, i pored ubedljive igre Gudjonsena i drugova u prvom kolu, upravo u Severnoj Irskoj, i dalje znatno ozbiljnija ekipa.

Ozbiljni su bili i Šveđani, bez trojice kažnjenih igrača (Ibrahimovića, Vilhelmsona i Melberga selektor Lagerbak je 'precrtao' zbog kašnjenja u hotel) rutinski su savladali Lihtenštajn.

Grupa F
Švedska - Lihtenštajn 3:1
Albak 2,70, Rosenberg 88 - Frik 27
Island - Danska 0:2
Romedal 5, Tomason 33
Severna Irska - Španija 3:2
Hili 20, 64, 80 - Ćavi 14, Vilja 52

Holanđani bez problema

Jedina grupa u kojoj su sve utakmice završene potpuno očekivanim rezultatima je grupa G. Bugari su, posle boda 'otetog' u Rumuniji, pobedili selekciju Slovenije, bez problema.

Rumuni su nadoknadili deo štete iz prvog kola pobedom u Tirani. Oba gola postigli su u drugom poluvremenu i dele drugo mesto sa Bugarima. Obe ekipe imaju po četiri boda.

Šest imaju Holanđani koji su u Ajndhovenu lako savladali selekciju Belorusije.

Grupa G
Bugarska - Slovenija 3:0
Božinov 58, Martin Petrov 72, Telkijski 81
Albanija - Rumunija 0:2
Dika 65, Mutu 75(p)
Holandija - Belorusija 3:0
van Persi 32, 78, Kujt 90

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve