Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 04.09.2006.

14:23

UEFA traži istragu britanske vlade

Izvor: Vladimir Novaković

Autor:Vladimir Novaković

Default images

Evropska fudbalska unija zatražila je od vlade Ujedinjenog kraljevstva da istraži porast stranih ulaganja u engleske fudbalske klubove.

Poslednji primer vezan je za londonski Vest Hem, oko kojeg se navodno bore investitori iz Rusije i sa Bliskog istoka.

UEFA je posebno zabrinuta zbog toga što su neki od investitora anonimni.

Vreme je za buđenje. Britanska vlada ima odgovornost da istraži situaciju, Napokon, radi se o britanskoj ekonomiji“, izjavio je za Dejli Telegraf Vilijam Galard, šef biroa za komunikacije UEFA.

Svetska fudbalska federacija planira da se tim problemom pozabavi na globalnom nivou, usvajanjem propisa po kojima bi identitet vlasnika klubova morao biti transparentan, a skrivanje iza imena kompanija zabranjeno. Rok za stupanje na snagu takvih propisa bio bi jul 2007. godine.

Galard je zabrinut zbog razvoja situacije u evropskom fudbalu, a posebno u Engleskoj, gde su nove strane uprave dobili Fulam, Čelsi, Mančester Junajted, Portsmut i Aston Vila, a ponude se ređaju za klubove kakvi su Njukasl i Liverpul.

Trend je potpuno suprotan od onog što mi želimo, a to je da klubovi pripadaju lokalnim zajednicama i ljudima kojima je do njih zaista stalo“.

Britanska vlada najavila je prošlog leta, kada je američki milijarder na berzi preuzeo Mančester Junajted, a navijači organizovali konstantne proteste, da će se pobrinuti da se situacija ne ponovi u budućnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve