Nova vest
Fudbal

Sreda, 16.08.2006.

20:15

Trijumfalan početak Srbije!

Izvor: Vladimir Novaković

Autor:Vladimir Novaković

Default images

Istorija srpskog fudbala počela je pobedom. Prvi meč nove selekcije sa novim dresovima, imenom, nadimkom, zastavom i himnom završen je trijumfom nad selekcijom Republike Češke.

Srbija je u mestu Uherske Hradišče savladala Čehe rezultatom 3:1, u meču koji je obeležio oproštaj najboljeg češkog fudbalera modernog doba Pavela Nedveda od nacionalnog tima.

Česi su poveli u trećem minutu golom Jiržija Štajnera, a izjednačio je Danko Lazović u finišu prvog poluvremena.

Pobedu ekipi Havijera Klementea obezbedili su Marko Pantelić u 53. i debitant Aleksandar Trišović u 71. minutu.

Naš tim sačuvao je pobedu i sa igračem manje, pošto je Milan Stepanov isključen u 75. minutu.

„Beli orlovi“, prvi put u crvenim dresovima, zagrljeni su pozdravili „Bože, pravde“, a zatim započeli meč sa ekipom Karela Briknera.

Zanimljivo je da je i prvi protivnik reprezentacije Kraljevine SHS bila selekcija tadašnje Čehoslovačke. Meč je igran u okviru OI u Antverpenu 1920, a završen je pobedom Čeha 7:0.

Istorijska startna postava Havijera Klementea bila je: Stojković – Marković, Luković, Stepanov, Biševac – Duljaj, Ilić, Koroman, Stanković – Lazović, Pantelić.

Veliku grešku već posle tri minuta načinio je Milan Biševac – neometan je loptu samo spustio umesto da je ispuca, pa je Jirži Štajner sa osam metara bez problema pogodio mrežu.

U periodu posle primljenog gola selekcija Srbije imala je odličnu priliku kada je Dejan Stanković glavom šutirao pored gola posle centaršuta Koromana.

Beli orlovi su zapretili dva puta sa distance, udarcima Stankovića i Pantelića. Česi su takođe imali dve dobre šanse, a Stojković je oba puta bio na pravom mestu – jednom je zaustavio udarac Jana Kolera, drugi put pokupio loptu odmah ispred njega.

U 42. minutu Aleksandar Luković je poslao fantastičan centaršut na zadnju stativu, gde je odlično reagovao Danko Lazović za 1:1.

Pred sâm odlazak na poluvreme teren je napustio Pavel Nedved. On se pozdravio sa svim igračima na terenu, a najduže sa kapitenom Srbije Dejanom Stankovićem, bivšim saigračem iz Lacija.

Na početku drugog poluvremena priliku su dobili Nikola Žigić umesto Danka Lazovića, Aleksandar Trišović umesto Ognjena Koromana i Nenad Kovačević umesto Saše Ilića.

Srbija je u vođstvo došla u 56. minutu kada je Kovač napravio grešku, Pantelić pokupio loptu, a posle sjajnog duplog pâsa sa nekadašnjim saigračem iz Zvezde Nikolom Žigićem napadač Herte je elegantno prevario Blažeka.

Posle odlične igre i niza veoma dobrih akcija reprezentacije Srbije u 71. minutu ponovo se tresla češka mreža. Ljuboja se sjajno snašao na 30 metara od gola i poslao loptu ka levoj strani šesnaesterca, gde je utrčavao debitant Trišović i lobovao Blažeka.

U 75. minutu Stepanov je nepromišljeno startovao sa leđa i zaradio drugi žuti karton, pa će Klemente moći da isproba tim i sa igračem manje. 

Tri minuta kasnije na teren je ušao Branislav Ivanović, koji je zamenio lakše povređenog Pantelića. Na taj način pojačana je odbrana, koja je odolela češkim napadima koji su usledili.

U drugom poluvremenu najbolje prilike za domaćina propustio je Jan Koler, a najuzbudljivije je bilo u 83. minutu, kada se inače fantastični Vladimir Stojković spetljao, ali je odmah reagovao dobro i ispravio grešku.

Utisak iz prvog nastupa nove selekcije je zaista sjajan - iako su imali manji posed lopte, fudbaleri Srbije su više puta šutirali (doduše 11 od 14 udaraca završilo je van okvira gola, ali Blažek nije odbranio nijedan od preostala tri), njihova igra u defanzivi uglavnom je bila na visokom nivou, a u ofanzivnoj fazi veoma tečna, posebno u drugom poluvremenu.

Prvi zvanični meč Srbija igra 2. septembra pred praznom Marakanom, na koju dolazi Azerbejdžan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

279 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve