Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 29.05.2006.

19:14

Crvena zvezda: 15 godina od Barija

Izvor: Igor Vujičin

Autor:Igor Vujičin

Default images

Fudbalski klub Crveba zvezda obeležio je u ponedeljak 15-godišnjicu osvajanja titule evropskog šampiona.

"Crveno-beli" su 29. maja 1991. godine, posle eliminacija švajcarskog Grashopersa, Glazgov Rendžersa, Dinama iz Drezdena i minhenskog Bajerna, u finalu tadašnjeg Kupa evropskih šampiona posle boljeg izvodjenja penala savladali Olimpik iz Marselja.

"Na današnji dan pre 15 godina ispunjen je san svih navijača Zvezde. Crvena zvezda se tada upisala u listu besmrtnih evropskih klubova", rekao je predsednik Zvezde Dragan Stojković, koji je u pomenutom finalu nastupao za Olimpik.

Svečanost na stadionu Zvezde pokvarilo je, medjutim, odsustvo većine članova generacije koja je osvojila Kup šampiona.

Prisutni su, iz startne postave Crvene zvezde 1991. godine, bili samo kapiten Stevan Stojanović, Dejan Savićević, Slobodan Marović i Ilija Najdoski, koji je dobio najviše aplauza.

Tek sada, posle 15 godina, vidi se koliki smo uspeh ostvarili", kratak je bio Najdoski.

Od rezervnih igrača na svečanosti su se pojavili Vladan Lukić, Milić Jovanović, Željko Kaludjerović, Goran Vasilijević, Ivica Momčilović i Ljubiša Milojević, koji su, kao i ostali članovi "zlatne generacije", primili poklon plakete Evropske fudbalske unije UEFA.

Kup šampiona, sadašnja Liga šampiona, do sada se odigrao 50 puta, a samo je 21 ekipa uspela da se okiti titulom prvaka.

Stojković je istakao da sadašnja uprava kluba naporno radi kako bi vratila Zvezdu na staze stare slave.

"Pokušavamo da već ove sezone stvorimo tim koji će se takmičiti u Ligi šampiona, pokušavamo da nastavimo tradiciju. Dovodjenje trenera Dušana Bajevića je kamen temeljac. Ni eventualni neuspesi neće nas pokolebati", rekao je Stojković.

Svečanosti su prisustvovali i članovi tadašnjeg rukovodstva, medju kojima i Stojkovićev prethodnik na mestu predsednika kluba Dragan Džajić, i trener Ljupko Petrović.

"Prilika da se osvoji Liga šampiona pruža se samo retkima i presrećan sam i ponosan što smo je mi iskoristili", rekao je Petrović.

"I pre finalne utakmice sam znao da će to biti istorijski uspeh za Zvezdu. Bio bih presrećan kada bi Zvezda uspela da taj uspeh još jednom ponovi", rekao je Džajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve