Nova vest
Fudbal

Sreda, 17.05.2006.

22:50

Barselona drugi put prvak Evrope!

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Fudbaleri Barselone osvojili su drugu titulu prvaka Evrope pošto su u Parizu pobedili Arsenal sa 2:1. Golove za katalonsku ekipu postigli su Eto u 76. i Beleti u 81. minutu,dok je jedini pogodak za Arsenal postigao Kempbel u 37. minutu. Pred 75 hiljada gledalaca na stadionu Francuska u Sen Deniju, londonski tim je već od 17.minuta igrao sa igračem manje jer je zbog obaranja Etoa isključen golman londonskog tima Jens Leman.

Treneri oba tima odlučili su se za proverene postave, iznenadila je jedino nešto ofanzivnija formacija Arsenala.

Ekipe su poslednji meč najjačeg klupskog takmičenja počele u sledećim sastavima:

Barselona:
Valdes, Oleger, Markes, Pujol (kapiten), Edmilson, Van Bronhorst, Žili, Deko, Eto, Van Bomel, Ronaldinjo.

Tim iz Španije igrao u svojim plavo-crvenim dresovima.

Arsenal: Leman, Kol, Ebue, Pires, Ture, Ljunberg, Fabregas, Anri, Žilberto, Hleb, Anri.

Tim iz Engleske igrao u žutim dresovima:

Sudija: Terje Hojge (Norveška)

Arsenal je počeo furiozno. Ofanzivna postavka Arsena Vengera proizvela je prvi „zicer“ već u 3.minutu kada je Anri sjajno prvario Markesa, izašao sam ispred Valdesa koji je desnom butinom izbio loptu u korner. Odmah posle udarca iz ugla, kapiten Arsenala je šutirao sa 20 metara,a golman Barse je paradom izbio loptu u polje...

Posle 7-8minuta pozicione igre, Barsa je prvi put zapretila u 12.minutu posle starta Turea nad Edmilsonom. Ronaldinjo je šutirao sa 25 metara, ali, prejako i previsoko...17.minut,šut Deka sa 18 metara ali pravo u Lemana....18.minut dubinski pas Ronaldinja ka Etu, Leman je srušio Kamerunca i dobio crveni karton. Umesto Lemana u igru je ušao Almunija, a iz igre je zbog prekompozicije morao i Pires.

Iz slobodnog udarca Ronaldinjo je šutirao pored leve stative... Posle isključenja golmana Arsenala, londonski tim se povukao na svoju polovinu. Anri kao najistureniji igrač stajao je na 34 metara od gola, a napadačima Barse suzio se prostor za kombinacije ispred kaznenog prostora.

Posle 10 minuta „praznog hoda“ prva prava kombinacija Arsenala donela je gol!

Sjajan prodor izveo je Ebue po desnoj strani, a na 18 metara od gola Pujol je oborio fudbalera Obale Slonovače, a posle odličnog centaršuta Anrija, febnomenalnim skokom i udarcem glavom Sol Kempbel je pogodio levi ugao Markesa!

Na novu priliku čekao se 43.minut. Kombinacija sa malog fudbala Ronaldinjo je dodao loptu „usidrenom“ Etou koje je lagano okrenuo Kempbela i sa 9 metara šutirao u donji desni ugao Almunije koji je fantastično reagovao i prosledio loptu ka desnoj stativi.

Posle 4 minuta sudijske nadoknade, Hojge je označi kraj provg poluvremena.

Drugo poluvreme počelo je po jakom pljusku i uz jednu izmenu u ekipi Barselone. Ušao je Iniesta umesto Edmilsona koji je bio zadužen da „kvari“ igru Arsenala, ali posle promene postave i isključenja Lemana, bio je potreban igrač drugačijeg profila.

Arsen Venger nije menjao ništa u svojoj postavi...

Ekipama je bilo potrebno nekoliko minuta da se priviknu na novonoastale uslove jer je na besprekoronom tešpihu lopta bila brža. Prvi je zapretio Iniesta posle solo prodora, ali je Almunija odbranio prizemnu loptu.

U 60.minutu Ljunberg je brzo izveo aut, Anri je uspeo da se zagradi, ali je izuzetno nervoznom Pujolu pripomogao Markes, a posle kornera fudbaleri Barselone otklonili su opasnost. Nekoliko trenutaka kasnije Rajkard je obavio i drugu (očekivanu) izmenu bacivši sve karte na napad. Umesto Van Bomela ušao je Larson.

U 63.minutu Arsenal je dočekao jednu od svojih retkih kontri. Probio je Fabregas po levoj strani, lopta je preko sredine terena i Anrija otišla na levo krilo, a sa 20 metara Hleb je šutirao pored leve stative Valdesa.

U 68.minutu pogrešio je Oleger na 30 metara od svog gola, loptu mu je ukrao Ljunberg, „vukao“ je loptu 15-ak metara, a udarac ispod prečke upućen iskosa Valdes je poslao u korner.

Golman Barselone spasao je svoj tim u 71.minutu kada je odbranio zicer Anriju (1 na 1 Francuz je šutirao po zemlji), samo 30 sekundi kasnije Ronaldinjo je šutirao sa 25 metara,a  izuzetno neugodna lopta završila je pored desne stative.

U 75.minutu promašaji Anrija kažnjeni su pogotkom Etoa. Sjajnu kombinaciju „povukao“ je Iniesta,loptu je Larson prosledio ka Etou, „ispao“ je Ebue, a Kamerunac pogodio bliži ugao Almunije.

Odmah posle gola počela je provala oblaka, a Barselona počela da napada u talasima.

Ofanziva se isplatila samo 4 minuta kasnije kada je ponovo pola posla odradio Larson.

Švedjanin je fenomenalnim povratnim pasom omogućio Beletiju da se uključi u napad po desnoj strani, došao je do peterca, a onda oštrim udarcem kroz noge Almunije doneo veliku radost za preko 30 hiljada navijača Barselone.

Posle vodjstva, počeo je „ples“ i prepoznatljiva igra Katalonaca do noge u kojoj fudbaleri Arsenala sa igračem manje i umorni nisu ni mogli da dodju do lopte. Očajnički potez Arsena Vengera bilo je ubacivanje Rejesa umesto Hleba.

Medjutim, do kraja utakmice nije bilo prilika, i posle 3 minuta sudijske nadoknade slavlje Barselone moglo je da počne...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

175 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve