Nova vest
Fudbal

Sreda, 10.05.2006.

19:56

EU traži zabranu za nastup Irana!

Izvor: AS

Autor: AS

Default images

Zakonodavci Evropske unije tražiće u četvrtak od svojih političkih lidera da podrže zahtev da reprezentaciji Irana bude zabranjen nastup na Svetskom fudbalskom prvenstvu u Nemačkoj.

Članovi Evropskog parlamenta će predsedniku Svetske fudbalske federacije (FIFA) Sepu Blateru i liderima EU poslati pismo u kome će citirati predsednika Irana Mahmuda Ahmadinedžada, njegov poziv na uništenje Izraela i negiranje holokausta, kao i odluku Irana da se ne odrekne nuklearnog programa.

Nije, međutim, jasno koliko će članova Evropskog parlamenta potpisati to pismo, a FIFA je još ranije saopštila da nema nameru da Iranu zabrani učesće na SP, koje počinje 9. juna.

"Mi imamo podršku partije za ovo i sada ćemo ići nazad do naše vlade i kod opozicionih stranaka i njima ćemo poslati pismo sa
zahtevom da podrže naš poziv",
rekao je Rojtersu član britanske Konzervativne partije Kris Hiton-Heris.

"Smatramo da imamo presedan iz prošlosti, posebno u kriketu i ragbiju sa južnom Afrikom, a Fifa treba da učini isto."

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da su izjave iranskog predsednika neprihvatljive, ali je istakla da ona neće tražiti da se Iranu zabrani nastup na SP.

Pojedini evropski parlamentarci, ipak, insistiraju i dalje na tome da Iranu bude zabranjeno da igra na SP, a da se umesto njih pozove Bahrein, koji je bio iza Irana u kvalifikacijama za SP.

"To bi poslalo poruku da mi nismo protiv muslimana, već samo protiv Irana i njegove politike."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

7 h

U fokusu

Vidi sve