Nova vest
Fudbal

Petak, 05.05.2006.

10:38

Niša i Danko: "Nismo se tukli"

Izvor: IL

Autor: IL

Default images

Izostanak Niše Saveljića i Danka Lazovića iz tima Jirgena Rebera na utakmici na Vračaru nametnulo je pitanje zbog čega dvojica standardnih prvotimcima nisu bila čak ni na klupi. Nemac je izbegao konkretan odgovor posle meča i otvorio prostor javnosti za spekulacije.

Iste večeri gradom su se pronele vesti o incidentu između Saveljića i Lazovića.

"Tuče nije bilo," kategoričan je bio najiskusniji fudbaler Partizana. "Došlo je do verbalnog duela na treningu i sve se završilo na tome. Sa Dankom sam dobar drug, to nije fraza, on je sjajan momak, mišljenje nisam promenio. Takve stvari se dešavaju na treninzima, naročito u finišu sezone."

Saveljić uverava da izostavljanjem iz tima njih dvojica nisu kažnjena već da je u pitanju koincidencija.

"Dan ranije, u razgovoru sa Reberom, saznali smo da nećemo igrati. To je logična odluka trenera, Rniću i Đorđeviću su potrebnije utakmice, kandidati su za odlazak na Prvenstvo Evrope za mlade, odnosno Svetsko prvenstvo, a meni je odmor dobrodošao. Nisam premoren, možda ću igrati protiv Budućnosti, ali iako nije moj posao da se mešam u sastavljanje ekipe, i sam bih predložio Reberu da prednost da Đorđeviću i Rniću. Ciklus smo završili mečevima sa Dvoranima i Radom, sačuvali obraz. Objektivno, protiv Obilića mogla su da igraju i petorica igrača iz Teleoptika."

Sukob sa Lazovićem otvorio je Pandorinu kutiju, budući da se ove sezone Saveljić dosta puta našao u konfliktnim situacijama. Poslednji put sa napadačem Rada Zoranom Urumovim – posle verbalnog duela na terenu, iskusni defanzivac crno–belih otrčao je u tunel da završi raspravu čim je začuo poslednji sudijski zvižduk.

"Pogodilo me je to što je Urumov psovao majku crnogorsku sudiji Ćorsoviću. Samo sam mu rekao da vređanje na nacionalnoj osnovi nije u redu, a on mi je uzvratio žestoko. Istina je i da sam se posle utakmice zaleteo ka svlačionici, ali ništa se nije dogodilo, to je posledica moje impulsivnosti. Isto bih reagovao i da sam u Crnog Gori čuo da neko nekome vređa majku srpsku."

Priču je Saveljić nastavio podsećajući na situacije u kojima se osetio krivim.

"Nesportski sam, u afektu, reagovao protiv Zemuna, samo zato što sam žarko želeo pobedu. Udario sam, doduše nenamerno, i Nina Pekarića, a kad sam ga posle utakmice zvao da mu se izvinim, nije se javljao. Tri sata nisam znao za sebe, a zatim mi je telefon zazvonio i kad sam video da me zove Nino, sunce me je obasjalo. Izvinio sam mu se, prihvatio je izvinjenje, pravi je sportsmen."

I ranije je Saveljić često govorio o bespoštednoj borbi na terenu koja je za njega u granicama dozvoljenog sve dok se ne pretoči u verbalni duel. Mnogo puta ove sezone dobio je jake udarce, oba derbija završio sa teškim povredama i nije se bunio.

"Pogledajte Žigića, koliko batina dobija, a ne ulazi u verbalne duele. Kakve sam bitke vodio u Francuskoj, kao na primer sa Drogbom. I nema priče. Da li ste videli kako igraju Englezi? Kad startuju, startuju i na loptu i na članak, ali to na Ostrvu nema takvu dimenziju u medijima kao kod nas."

Govoreći o poštovanju, neizbežno je podsećanje na duele preko novinskih stubaca sa Purovićem i Jankovićem posle jesenjeg derbija.

"Mladost – ludost. Mora da se poštuje novinski papir. Kad se da izjava, da se stoji iza nje. Slaba igra ne sme da se pravda izmišljotinama. Ne krivim novinare, mi igrači smo krivi."

Bilo je čarki i sa Ivanom Petrovićem iz OFK Beograda.

"Romantičari su nedelju dana pred utakmicu davali potcenjivačke izjave. Možda im je to bio vid motivacije. Rekao sam mu na utakmici da to nije u redu, a on mi je uzvratio u novom žargonu, koji očigledno ne razumem. Ne tražim da mi se iko klanja, ali ovde nema poštovanja kao pre."

Ne želi najiskusniji prvotimac Partizana da javnost stekne utisak da je siledžija.

"Većina igrača je bila mnogo puta u sličnim situacijama. Eto na primer, Nađ, Mirković... To je normalno u fudbalu," uverava Niša Saveljić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve