Nova vest
Fudbal

Sreda, 25.01.2006.

22:49

Berluskoni odbacio sve optužbe

Izvor: IL

Autor: IL

Default images

Italijanski premijer Silvio Berluskoni odbacio je u sredu optužbe da on i njegova televizijska kompanija blokiraju promenu pravila o prodaji tv-prava na prenose fudbalskih utakmica, što preti da ugrozi Prvu ligu te zemlje - Seriju A.

Grupa od 14 klubova Serije A zapretila je da će bojkotovati utakmice sa Juventusom, Milanom i Interom, zbog načina na koji se prodaju tv-prava za prenose. Vlasnik Fjorentine Dijego Dela Vale optužio je Berluskonija da je inicijator političke blokade zahteva većine klubova Serije A da tv-prava u paketu prodaju svi klubovi zajedno, a ne pojedinačno.

Te optužbe pokrenule su novu raspravu u Italiji o sukobu interesa u slučaju Berluskonija, a zbog njegove političke pozicije i poslovnih interesa porodične kompanije "Fininvest".

"Vlada želi da fudbal ostavi na miru, da se ne meša", izjavio je Brluskoni u intervjuu "Skaj Italiji". Berluskoni je vlasnik fudbalskog kluba Milan, kome odgovara da se način prodaje tv-prava ne manja. U samostalnom pregovaranju sa tv-mrežama Milan i slični klubovi mogu da uberu veći prihod, nego što bi mogli da dobiju kada bi svi klubovi zajedno prodavali prava, a potom delili novac ravnomernije.

Takodje, Berluskonijeva porodična kompanija kontroliše najveću italijansku privatnu televizijsku kompaniju "Medijaset", koja vodi pregovore o tv-pravima na prenose fudbalskih utakmica.

Najbogatiji čovek u Italiji, Berluskoni je, medjutim, rekao da "Medijaset" podržava predlog većine klubova da prava prodaju zajedno. On je dodao i da je svojim advokatima rekao da tuže vlasnika Fjorentine zbog klevete. Predlog većine klubova je trebalo ranije da se nadje u Parlamentu, ali ga je blokirala partija Forca Italija, koju predvodi Berluskoni. To su učinili sa obrazloženjem da nema vremena za donošenje pravog rešenja, s obzirom da će za samo nekoliko nedelja biti održani izbori.

Italijanski klubovi pojedinačno pregovaraju o tv-pravima za njihove utakmice od 1999. godine, a ta situacija omogućava velikim klubovima da inkasiraju i do 10 puta više od manjih rivala.

Klubovi u Engleskoj, Španiji, Francuskoj i Nemačkoj imaju zajedničku ponudu, pa se prihodi ravnomernije rasporedjuju. U Italiji, ipak, vlada uverenje, da će ponovo biti uvedena kolektivna ponuda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

6 h

U fokusu

Vidi sve