Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 26.12.2005.

20:45

Autsajderi bez poklona na praznik

Izvor: Vladimir Novaković

Autor:Vladimir Novaković

Default images

Drugi dan Božića (Boxing Day) je standardni termin za utakmice u britanskom fudbalu, a najviše pažnje privuklo je 18. kolo Premijer lige. Velikani sa severa bili su znatno uverljiviji od londonskog para, ali na kraju dana svi su osvojili po tri boda.

Mančester Junajted je pobedio Vest Bromvič 3:0, a Liverpul je Njukaslu dao gol manje. Arsenal je golom Rejesa savladao u gostima Čarlton i prekinuo seriju od tri poraza, a najzanimljivije je, suprotno očekivanjima, bilo na Stamford Bridžu, gde je domaćin dobio derbi zapadnog Londona 3:2.

Čelsi je drugi put ove sezone ispustio dva gola prednosti i morao ponovo da juri pobedu (protiv Blekburna konačno stigao do 4:2). Akcija defanzivaca Huta i Galasa donela je prednost domaćinu posle tri minuta, a posle nekoliko sjajnih šansi na obe strane prednost je povisio MVP lige Frenk Lampard via Silven Legvinski.

Fulam je tada pojačao tempo, i smanjio preko Brajana MekBrajda pred istek pola sata igre. Na početku drugog poluvremena domaćinu nije suđen penal (ruka Zeta Najta), ali gostu jeste, posle faula Kola nad MekBrajdom. Za egzekuciju se pobrinuo Islanđanin Heidar Helguson, ali se levo krilo engleske reprezentacije ubrzo iskupilo sjajnim centaršutom za Ernana Krespa i 3:2. Posle 12. uzastopne pobede na svom terenu Žoze Murinjo je komentarisao veliki uspon forme Džoa Kola.

Kada sam došao u klub, nisam znao gde da ga stavim, a ni on nije znao koja mu je najbolja pozicija. Znali smo da je sjajan u fazi napada, da ima neverovatan talenat, ali nismo znali šta da radimo sa njim. Sada znamo da je najbolje staviti ga na krilo, nije bitno da li desno ili levo“.

Posle traumatičnog perioda, tokom kojeg su gubili mečeve, ali i pokazali nemoć u duelu sa Čelsija, fudbaleri Arsenala konačno su odigrali kako umeju. Čarlton je tokom većeg dela meča bio potpuno inferioran, a odlična forma Tumasa Mirea spasla je domaćina ubedljivijeg poraza. Međutim, šut Anrija u 58. minutu uspeo je da odbije samo do Rejesa i Arsenal je poveo. U finišu je prestrogo isključen ključni igrač domaćih Deni Marfi, pošto je prvi karton pozdravio bacanjem lopte.

Na Enfildu je šampion Evrope propisno potukao goste iz Njukasla predvođene Majklom Ovenom, koji je prvi put u karijeri igrao protiv kluba koji voli od detinjstva. Oven nije ni primećen na terenu, gde je povratnik sa izleta u Japan nastavio sjajnu seriju na engleskom tlu. Stiven Džerard je krunisao sjajni prodor lepim golom, a kada je Given uterao u svoj gol odbitak posle Kraučovog šuta pobednik je bio poznat.

Najviši igrač lige provukao se sredinom drugog poluvremena: Li Bojer je brutalno startovao na Alonsa, zaradio crveni karton i inicirao veliku gužvu. Krauč je počinioca guranjem oborio, ali je prošao samo sa žutim kartonom.

U iščekivanju Nemanje Vidića Rio Ferdinand je dramatično popravio formu. Posle dve i po godine bez pogotka za Mančester Junajted u decembru je već dao dva. Riov sjajni prodor krunisan je Skolsovim vodećim golom, da bi u nadoknadi prvog poluvremena momak iz Pekama u mrežu sproveo Gigsov korner.

Golovima Junajteda neposredno je prethodila povreda do tada fantastičnog defanzivca Pola Robinsona, u koga se zakucao saigrač prilikom kornera. Slabašni gosti u nastavku nisu ozbiljnije ugrozili protivnički gol, a lep dan za domaće navijače zaokružio je Rud van Nistelroj, posle sjajnog pâsa Parka i centaršuta Smita. Vest Brom nije dobio nijedan meč van Hotornsa ove sezone.

Po statusu peti, ali na tabeli četvrti je tim Totenhema, koji je ostvario još jednu sigurnu pobedu. Birmingem je u velikoj krizi, borba za opstanak biće teška, a čak ni devet izmena u odnosu na tim sa poslednjeg gostovanja (1:4 protiv Man. Sitija) nije pomoglo Brusovoj ekipi. „Pevci“ su poveli u 58. minutu, kada je Robi Kin srušen u šesnaestercu i sâm izveo penal, a sedam minuta kasnije isključen je Mazi Izet, zbog padanja pred protivničkim golom. Konačnih 2:0 postavlja Difo u 90. minutu, posle dobre akcije Džinasa.

Everton je znatno popravio formu u odnosu na početak sezone, ali kada gubi, i dalje to čini na identičan način – rezultatom 4:0. Treći neuspeh istim rezultatom u poslednja dva meseca „Karamele“ su doživele na Vila Parku. Kao i protiv Vest Broma u novembru evidentna sudijska greška otvorila je tim sa Mersisajda u finišu prvog poluvremena. Dva Vilina igrača igrala su rukom na putu ka vođstvu domaćina, uključujući strelca Baroša. Dilejni je duplirao prednost dobrom reakcijom posle kornera, a u finišu su Anhel i Baroš podelili još po jedan gol za najubedljiviji trijumf kluba u sezoni.

Najatraktivniji meč dana viđen je na JJB stadionu, gde je Vigan nastavio sjajnu sezonu pobedom nad lankaširskim rivalom Mančester Sitijem 4:3. Gosti su poveli golom Sibjerskog, pre čak četiri uzastopna gola domaćih (Roberts 2). U finišu su najbolji igrači „Građana“ Džoi Barton i Endi Kol postigli po gol, ali novog preokreta nije bilo.

Noćna mora Midlzbroa u plavo-beloj kombinaciji se nastavlja – neposredno pošto su ih izbacili iz Liga kupa na Riversajdu, fudbaleri Blekburna pobedili su Boro na Riversajdu i u ligi. Kosvoski Finac Šefki Kući imao je veliki dan – fanatični pristup meču i neverovatna borbenost nagrađeni su sa dva pogotka, krajem oba poluvremena.

U preostalim mečevima nije bilo pobednika. Sanderlend i Bolton igrali su bez golova, a najbolje prilike propustili su Hulio Arka i El Hađ Diuf. U Portsmutu je domaćin poveo golom O’Nila, ali je Kolins doneo bod Vest Hemu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve